Sejak gelombang baharu COVID-19 menyerang negara, kebanyakan ibu bapa mula bimbang dengan keselamatan anak-anak mereka.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Sekolah-sekolah yang berada di sekitar kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah ditutup, namun sekolah yang berada di kawasan yang tidak terjejas masih dibuka. Ini sedikit sebanyak telah menimbulkan keraguan dalam diri ibu bapa.

Menyedari rasa tidak selesa di kalangan ibu bapa, Menteri Pendidikan, Dr Radzi Jidin menjelaskan keputusan kementeriannya untuk tidak menutup semua sekolah di seluruh Malaysia.

HYPE
4 Sebab Anda Wajib Tonton Filem Pendek ‘3 Sekawan’ Pada Hari Malaysia Ini
Baca lagi →

Dalam program Soal Rakyat di TV3 semalam, Dr Radzi menegaskan bahawa keputusan itu dibuat kerana kementerian tidak mahu pelajar ketinggalan dalam pendidikan mereka.

Tambahan daripada itu, sesi pembelajaran alternatif yang memerlukan akses kepada internet dan teknologi sukar dijalankan kerana kekurangan infrastruktur bagi pelajar yang tinggal di luar bandar.

Dr Radzi menegaskan bahawa jika sekolah diperintahkan untuk ditutup disebabkan wabak COVID-19, pelajar tanpa akses internet akan ketinggalan.

“Ketika kita berbicara tentang pembelajaran dalam talian, bagi kita yang berkemampuan atau mempunyai akses kepada internet dan teknologi, kita melihat pembelajaran dalam talian sebagai penyelesaian terbaik.

“Kami di kementerian merasakan hal yang sama, namun, perhatian kami adalah banyak kanak-kanak di luar sana tinggal di kawasan di mana akses internet terhad.”

Kata beliau lagi, sebilangan keluarga di Malaysia tidak mempunyai akses internet yang baik dan segala pertimbangan atau keputusan yang dibuat harus menitikberatkan nasib dan pendidikan anak-anak ini.

Dr Radzi terus menyebut bahawa beberapa keluarga di Malaysia bahkan tidak mempunyai peranti untuk menyambung ke internet. Nasib dan pendidikan anak-anak ini mesti dipertimbangkan sebelum sebarang keputusan dibuat.

Malah, Dr Radzi menjelaskan bahawa Kementerian Pendidikan cakna dengan isu yang dibangkitkan oleh ibu bapa. Namun, keputusan itu perlu dibuat dengan mengambil kira segala aspek.

Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Saintis Dakwa Kumpulan Darah O Lebih Selamat, Kurang Risiko Dijangkiti COVID-19

The Curve Jadi Pusat Beli-Belah Terbaru Catat Kes Positif COVID-19

Pakar Jangka Kes Harian COVID-19 Di Selangor Perlukan 4-6 Minggu Untuk Turun