Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berkenan melantik 10 orang Ketua Perwakilan Diplomatik Malaysia termasuk Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sebagai Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat.

Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan berkata, Mohamed Nazri yang juga graduan Lincoln’s Inn di United Kingdom dipilih kerana pengalaman luasnya sebagai anggota pentadbiran negara.

HYPE
Ini Rupanya ‘Rahsia’ Pemain Bola Miliki Keyakinan Senyum Lebar Di Khalayak Ramai
Baca lagi →

Bekas Ahli Parlimen Padang Rengas itu berpengalaman mengetuai Kementerian Pembangunan Usahawan dari 1999 hingga 2004, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) (2004 hingga 2013) serta Menteri Pelancongan dan Kebudayaan (2013 hingga 2018).

Beliau juga pernah menjadi Timbalan Menteri Kewangan dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

9 individidu lain yang turut dilantik sebagai Ketua Perwakilan Diplomatik Malaysia adalah Dato’ Syed Md Hasrin (Indonesia), Dato’ Abdul Malik Melvin Castelino (Filipina), Hendy Assan (Holy See), Hafizah Binti Abdullah (Sweden), Gloria Corina Peter Tiwet (Brazil), Ruzaimi Bin Mohamad (Kenya), Suzilah Binti Mohd Sidek (Czech Republic), Amarjit Singh Sarjit Singh (Timor-Laste) dan ‘Alauddin Bin Mohd Nor (Kuwait).