Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kisah pembunuhan tragis George Floyd di tangan pihak yang sepatutnya menegakkan keadilan jelas tidak boleh diterima manusia di setiap pelusuk dunia. Perbezaan warna kulit bukanlah tiket untuk kita mengambil nyawa orang.

Di tengah-tengah kekecohan yang berlaku jauh dari negara kita, seorang bekas Miss Malaysia tahun 2017 telah mengeluarkan satu kenyataan yang nyata telah melukakan hati orang ramai. Kenyataan yang tidak bertanggungjawab, kata netizen yang berang dengannya.

Dia dikritik setelah menyiarkan komen yang menyinggung perasaan mengenai protes Black Lives Matter yang berlaku di seluruh AS.

1

Samantha Katie James, 25, menggunakan akaun Instagramnya untuk menyiarkan beberapa komen yang mengulas mengenai isu Afrika-Amerika yang memilih jalan raya bagi menunjukkan ketidakpuasan hati dengan kekejaman dan sikap perkauman pihak polis di AS.

Dia memberitahu lebih 160,000 pengikutnya bahawa protes itu adalah bukti bahawa “orang kulit putih [telah] menang” dan memanggil para penunjuk perasaan yang marah dengan pembunuhan George Floyd sebagai “manusia bodoh”.

“Saya tidak tinggal di Amerika dan ia tidak ada kaitan dengan saya, tetapi bagi saya, ia seperti kemenangan orang kulit putih,” tulisnya dalam catatan pertamanya.

2

“Sekiranya anda marah, anda bertindak balas dengan kemarahan serta penderitaan dan itu bermakna ia berkuasa terhadap anda. Mereka berkuasa atas anda,” dia kemudian melanjutkan kenyataanya dengan menyatakan “Kepada orang kulit hitam : Tenanglah, anggaplah ia sebagai cabaran, ini menjadikan anda lebih kuat.

Dalam catatan lain, dia menjawab seorang netizen yang bertanya apa maksud disebalik “memilih untuk dilahirkan ‘berwarna’,” dan dia membalas, “Seperti jiwa kita. Memilih kehidupan ini, negara ini, bangsa ini, bentuk manusia ini, khususnya … Saya selalu tertanya-tanya mengapa saya dilahirkan di Malaysia, sebagai gadis kulit putih, dengan ibu Cina dan datuk nenek India dan ayah Brazil.”

Ucapannya telah disambut dengan kemarahan apabila kebanyakan rakyat Malaysia mengkritik kekejaman kaum dan penindasan orang kulit hitam di Amerika.

“Walaupun anda mempunyai maksud yang baik, anda telah membuat beberapa kesalahan besar yang sama sekali tidak menghormati dan menyakitkan. Orang Afrika-Amerika ditindas dengan hampir sama selama hampir 400 tahun,” kata seorang netizen.

Yang lain pula berkata. “Memalukan, saya tidak dapat membayangkan menyuruh orang kulit hitam untuk ‘berehat’ dan menganggap bahawa mereka dibunuh oleh orang-orang yang bersumpah untuk melindungi dan melayani mereka sebagai satu cabaran. Buang insta story anda dan luangkan masa untuk berfikir sesuatu di luar gelaran hak istimewa anda sendiri.”

Dahleen Glanton menulis dalam kolum Chicago Tribune bahawa istilah ‘orang berwarna’ adalah istilah yang menyinggung perasaan orang Afrika-Amerika disebabkan oleh sejarah segregasi – satu dasar pemisahan berdasarkan kaum.

Miss Universe Malaysia Ogranisation telah mengeluarkan kenyataan mengenai masalah ini, dengan mengatakan, “Organisasi Miss Universe Malaysia (MUMO) kecewa dengan komen di media sosial baru-baru ini yang dibuat oleh Samantha Kate James, pemenang Miss Universe Malaysia. Kami juga perhatikan bahawa catatan ini tidak sesuai, menyinggung perasaan, tidak dapat diterima dan menyakitkan.

“Pandangan yang dinyatakan di akaun Instagram peribadi Samantha adalah pandangan peribadinya dan bukan pandangan atau kedudukan MUMO. Samantha Katie James tidak lagi mempunyai kontrak dengan MUMO dan tidak mewakili organisasi itu sejak Jun 2018.

“MUMO berpegang kepada masyarakat bukan perkauman dan mengutuk semua tindakan perkauman dan prejudis di mana sahaja di dunia.”

Terdahulu, AS telah bertukar menjadi medan ‘perang’ setelah kematian orang awam berkulit hitam di tangan pihak polis, klik pautan di bawah untuk membaca dengan lebih lanjut.

Ibarat Filem The Purge, Minnesota Kini Tidak Terkawal Dan Bertukar ‘Medan Perang’ Kerana George Floyd

Tidak Sampai Seminit RM368,000 Lesap, Butik Louis Vuitton Dirompak Semasa Demo George Floyd

Anda Mungkin Suka