Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Wabak coronavirus belum berakhir, namun para saintis sudah bimbang akan munculnya wabak virus baru. Salah satunya ialah virus Nipah (NiV), lapor BBC.

Supaporn Wacharapluesadee, penyelidik kanan di Pusat Sains Kesihatan Penyakit Berjangkit-Palang Merah di Thailand, sudah mula mencari ancaman wabak berikutnya, bahkan ketika dunia masih bergelut dengan COVID-19.

Wacharapluesadee, yang merupakan ahli virologi, telah menganalisis banyak sampel spesies haiwan, termasuk kelawar yang menjadi punca kepada wabak coronavirus.

Tidak hanya tertumpu di sana, Wacharapluesadee juga mengkaji virus Nipah yang telah mengakibatkan 75 peratus kematian. Walaupun dunia sedang menumpukan pada COVID-19, dia dan pasukannya sedang bekerja keras untuk memastikan virus Nipah tidak menjadi pandemik baru.

“Ini adalah kebimbangan besar kerana tidak ada perawatan … dan kadar kematian yang tinggi disebabkan oleh virus ini,” kata Wacharapluesadee kepada BBC.

Menurut laporan WHO, virus Nipah dapat ditularkan kepada manusia dari haiwan (seperti kelawar atau babi), makanan yang tercemar, dan juga dapat ditularkan secara langsung dari manusia ke manusia.

Seseorang yang dijangkiti virus Nipah mungkin mengalami gejala pernafasan, termasuk batuk, sakit tekak, keletihan, radang otak yang boleh menyebabkan kejang dan kematian. Ini adalah penyakit yang ingin dihalang oleh WHO daripada merebak.

Virus Nipah di beberapa negara

Virus Nipah dikenal pasti pada tahun 1998, ketika wabak ini berlaku di kalangan penternak babi di Malaysia. Bagaimanapun, tidak ada wabak baru yang dilaporkan di Malaysia sejak tahun itu.

Wabak virus Nipah juga ditemukan di Bangladesh antara tahun 2001 dan 2011, dengan 196 orang dilaporkan dijangkiti dan 150 orang mati akibat virus tersebut. Penyakit ini juga telah dikenal pasti secara berkala di timur India.

WHO menjelaskan bahawa pada masa ini tidak ada ubat atau vaksin khusus untuk jangkitan virus Nipah, walaupun mereka telah mengenal pasti ia sebagai penyakit utama dalam Pelan Pembangunan dan Penyelidikan WHO. Rawatan sokongan intensif disyorkan untuk merawat komplikasi pernafasan dan neurologi yang teruk.

Sekiranya tidak ada vaksin, satu-satunya cara untuk mengurangkan atau mencegah jangkitan pada orang adalah dengan meningkatkan kesedaran mengenai faktor risiko dan mendidik masyarakat tentang langkah-langkah yang dapat diambil untuk mengurangkan pendedahan kepada virus Nipah.

Contohnya, menjaga penjarakan sosial dengan orang yang dijangkiti virus Nipah. Mencuci tangan dengan kerap dan elakkan bersentuhan dengan babi.

Wacharapluesadee di akhir temubualnya bersama BBC, berkata bahawa dia berharap dapat memerangi virus Nipah di Asia Tenggara dan menyusun strategi untuk pengawasan virus Nipah di rantau ini.

Terdahulu, saintis beri amaran kemunculan penyakit X, berpotensi jadi pandemik baru. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Saintis Beri Amaran Kemunculan Penyakit X, Berpotensi Jadi Pandemik Baru

Penyakit Misteri Serang India, Seorang Mati Dan Beratus Orang Dikejarkan Ke Hospital

Saintis Dakwa Cara Hidup Yang Kotor Buat Rakyat India Kebal Daripada COVID-19

Anda Mungkin Suka