Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Semalam Kedah mencatatkan kes harian terbesar COVID-19 di mana 800 orang disahkan positif. Difahamkan, bahawa separuh daripada jumlah tersebut datang daripada contact rapat, lapor Free Malaysia Today.

Bagi Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, beliau mengatakan bahawa peningkatan kes di negeri terbabit sudah dijangka tetapi ia juga menunjukkan tanda bahawa ramai orang di negeri terbabit yang tidak mengikut SOP.

“Peningkatan jumlah sekarang disebabkan oleh kes baru hubungan rapat, ini bermaksud SOP tidak diikuti,” katanya seperti dilaporkan oleh Free Malaysia Today.

Dia mengatakan bahawa dengan kadar vaksinasi di negeri ini sekitar 15% dari 1.76 juta populasi sasaran (dari total populasi 2 juta), perlunya satu usaha untuk mendapatkan vaksin bagi negeri tersebut dengan kadar yang segera.

Tambah beliau lagi, jangkitan di kalangan mereka yang sudah divaksinasi menunjukkan bahawa kebanyakannya adalah kategori pertama dan kedua. Ini menunjukkan bahawa vaksin itu membantu untuk mengurangkan kematian.

Selain itu, beliau juga berkata bahawa Kedah kini fokus untuk merawat pesakit yang parah, manakala mereka yang berada di tahap pertama dan kedua pula diminta untuk mengkuarantinkan diri.

“Kadar positif di Kedah belum melebihi 10%, kita sekarang berada di sekitar 7% hingga 8.5%. Saya percaya setelah kita mencapai kekebalan kawanan melalui vaksinasi, kita akan melihat kes-kes yang lebih serius akan menurun dengan cepat, ”katanya.

Untuk rekod, Malaysia melaporkan 199 kematian COVID-19 semalam, satu rekod tertinggi sejak wabak ini melanda negara. Kementerian Kesihatan mengatakan 927 pesakit kini berada di unit rawatan intensif, dengan 459 memerlukan bantuan pernafasan.

‘Test drive’ Ford Raptor semasa PKP, MB Kedah dikompaun RM1,500. Klik pautan di bawah untuk membaca.

‘Test Drive’ Ford Raptor Semasa PKP, MB Kedah Dikompaun RM1,500

Anda Mungkin Suka