Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Polis menahan dua individu termasuk seorang pelajar universiti swasta berusia 19 tahun kerana didakwa menjadi sebahagian daripada sindiket pengedaran dadah.

Artikel Berkaitan:

Menurut Ketua Polis KL, Datuk Yahaya Othman, tangkapan dilakukan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur dalam dua operasi berasingan di sekitar Lembah Klang.

Tambahnya, pelajar berusia 19 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Jalan 9, Kampung Cheras Baru pada Sabtu dan bersama kek coklat yang mengandungi ganja.

“Sebanyak 6kg brownies mengandungi ganja (ganja) bernilai RM21,000 dirampas. Suspek tidak mempunyai rekod jenayah lampau dan didapati mengedar brownies ganja itu sejak tiga bulan lalu,” katanya.

Yahaya berkata, ujian air kencing lelaki berusia 19 tahun itu didapati negatif dadah dan polis masih menyiasat sumber bekalan dadah itu.

Bagi suspek kedua pula, seorang pekerja ladang warga Indonesia berusia 31 tahun ditahan di Subang Jaya, di mana polis menemui 56kg ganja bernilai RM166,000 dan 1kg methamphetamine (syabu) bernilai RM26,000.

Yahaya berkata ganja itu ditanam sedalam 1 meter di sebidang tanah terbiar dan suspek ditugaskan mengawal dadah yang diletakkan di situ.

Yahaya berkata, jumlah keseluruhan dadah yang dirampas cukup untuk membekalkan 126,000 pengguna.

Kedua-dua suspek kini direman tujuh hari mengikut Seksyen 117 Kanun Keseksaan untuk siasatan lanjut.