Pelakon Amerul Affendi memberitahu dia kini menceburi bidang penternakan dan pertanian yang diusahakan secara serius bersama bapanya di Temerloh, Pahang.

Amerul atau nama sebenarnya, Mohd Amerul Affendi Mohd Mawardi, 30, berkata, ia merupakan salah satu perancangan awal daripada segi ekonomi dan masa depan keluarganya.

IMG_0539 2
HYPE
HUAWEI WATCH FIT Dan FreeLace Pro, Dua Gadget Terbaru Yang Anda Perlu Dapatkan Untuk Melengkapkan Aktiviti Sukan Anda
Baca lagi →

“Kita tahu pendapatan dalam bidang seni ini tidak menentu dan kita juga tidak tahu sampai bila boleh bekerja dalam industri ini, jadi saya cuba menceburi bidang pertanian dan peternakaan kerbau secara kecil-kecilan.

“Ini juga untuk masa depan keluarga dengan ekonomi pun tidak menentu, lebih baik saya bermula sekarang,” ujarnya kepada mStar Online.

Amerul yang baharu memulakan bidang itu sejak beberapa bulan lalu kini sudah mempunyai hampir 30 ekor kerbau.

Selain itu, turut mengusahakan tanaman kelapa sawit dan pisang di tanah milik keluarga mereka.

“Alhamdulillah, kami beli sikit-sikit, seekor kerbau baru RM1,000 seekor yang kecil dan berhasrat untuk jual pada Hari Raya Haji nanti.

“Saya juga usahakan tanaman kelapa sawit dan pisang serta beberapa tanaman lain. Saya buat atas tanah keluarga serta pakcik saya yang tidak diusahakan sebelum ini,” ujarnya.

Jelas Amerul, dia kerap pulang ke kampung halamannya itu bagi membantu bapa serta beberapa pekerja yang menguruskan ladang tersebut.

“Kalau tiada kerja saya akan berada di kampung untuk bantu apa yang patut, sekarang bapa saya yang uruskan dengan beberapa pekerja,” ujarnya.

Dalam pada itu, Amerul yang memenangi Anugerah Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia 27 (FFM27) menerusi filem Terbaik Dari Langit ini berkata, dia tidak pernah berharap untuk memeggang watak utama di mana-mana drama atau filem.

Katanya, biarpun mempunyai bakat dan ilmu dalam bidang lakonanan, Amerul sedar tidak mempunyai wajah yang kacak menyukarkan untuk memeggang watak utama.

“Saya tidak terfikir dan bermimpi untuk dapat jadi hero, saya tahu untuk main watak utama perlu pakej yang lengkap bukan sahaja ilmu dan bakat semata-mata,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Amerul turut terlibat dalam menjayakan teater Bikers Kental arahan Nazrul Asyraff pada 23 hingga 31 Januari ini di Panggung Sari, Istana Budaya.

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka