Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Pada penghujung pengumuman siri produk terbaharu Apple sebentar tadi, Apple mendedahkan dua pelan langganan storan baharu untuk iCloud+.

Artikel Berkaitan:

Menurut Naib Presiden Kanan Apple, Greg ‘Joz’ Joswiak berkata pada minggu hadapan pelanggan sudah boleh memilih pelan storan baharu ini yang terdiri 6TB atau 12TB.

Sumber Gambar: Apple

Bagi pengguna biasa, saiz storan yang besar pada peranti bukanlah satu keperluan, apatah lagi bagi storan iCloud+.

Namun bagi seorang jurugambar atau jurufilem yang menggunakan iPhone, lebih-lebih lagi siri iPhone 15 terbaharu, penambahan storan itu sangat membantu mereka menyimpan gambar dan video berkualiti tinggi yang ditangkap menggunakan peranti Apple.

Memetik hantaran X @MKBHD, orang ramai yang hadir ke acara Apple memberikan tepukan gemuruh sejurus Greg mengumumkan perkara tersebut sebentar tadi.

Greg tidak mendedahkan harga bagi kedua-dua pelan storan terbaharu itu. Bagaimanapun iCloud+ ditawarkan untuk pasaran Malaysia pada ketika ini bermula 50GB (RM3.90/sebulan), 200GB (RM11.90/sebulan) dan 2TB (RM44.90/sebulan).

Dijangka pelanggan perlu membayar setiap bulan bagi storan bersaiz 6TB bakal berharga RM140.90, manakala 12TB pula seganda harganya RM280.90.

Sama-sama kita nantikan harga rasminya pada minggu hadapan. Sementara itu anda boleh baca butiran lanjut Apple Watch S9 di sini,  iPhone 15 dan 15 Plus di sini, manakala iPhone 15 Pro dan Pro Max di sini.