Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Landasan kereta api sering kali menjadi salah satu tempat untuk orang awam membuat pelbagai ‘aktiviti’ seperti bergambar, melihat kereta api lebih dekat dan ‘cubaan’ melintasi landasan kereta api yang merentasi laluan sungai.

Terbaharu, tular satu video di platform TikTok menunjukkan pemandu kereta api merakam ‘realiti’ yang mereka hadapi semasa memandu kereta api. Dapat dilihat beberapa orang berada berhampiran landasan kereta api tanpa ada rasa sedikit gerun pun.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →
@bestbro72

tlg lah jgn main tepi trek klau syg nyawa tu, tpi kalau hari hari camni tgk gaya tak lama lgi ad lah tu kena langgar #fyp

♬ bunyi asal – AIMAN BETA [BESTBRO] – AIMAN BETA [BESTBRO]

vocket-landasan-kereta-api-ceroboh-ootd-1

Sumber Gambar: TikTok Bestbro72

Menurut pemilik hantaran video ini, rata-rata orang ramai yang bergambar di landasan kereta api itu telah menceroboh masuk kawasan itu tanpa sebarang kebenaran yang sah.

Rata-rata pengguna TikTok yang tahu mengenai lokasi landasan kereta api tersebut menyatakan ia memang telah menjadi tempat ‘pilihan’ influencer-influencer bergambar OOTD untuk media sosial mereka.

vocket-landasan-kereta-api-ceroboh-ootd-3

Sumber Gambar: TikTok Bestbro72

vocket-landasan-kereta-api-ceroboh-ootd-2

Sumber Gambar: TikTok Bestbro72

vocket-landasan-kereta-api-ceroboh-ootd-4

Sumber Gambar: TikTok Bestbro72

vocket-landasan-kereta-api-ceroboh-ootd-5

Sumber Gambar: TikTok Bestbro72

vocket-landasan-kereta-api-ceroboh-ootd-6

Sumber Gambar: TikTok Bestbro72

Ada juga pengguna TikTok yang cuba memberikan ‘peringatan’ kepada pemandu kereta api supaya memperlahankan kenderaan apabila melintasi di lokasi orang ramai bergambar di landasan tersebut.

Namun, pemilik hantaran video itu membidas semula dengan mengatakan landasan kereta api merupakan kawasan larangan dan orang awam tidak boleh sesuka hati masuk ke kawasan tersebut.

Jika orang awam masuk untuk mengambil gambar tanpa kebenaran, ia dikategorikan sebagai menceroboh dan boleh didakwa di mahkamah.

Sementara itu, sekali lagi Neelofa didakwa telah melanggar SOP semasa Hari Raya baru-baru ini. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Berhimpun Dan Beraya Sakan, Neelofa Sekeluarga Didakwa Langgar SOP Sekali Lagi

Gambar OOTD Raya Di Hadapan Kereta Cetus Pertikaian Antara Ahli ‘Group’ Myvi

Padah Muat Naik Aksi Berbahaya Di Hari Raya, Penunggang RX-Z Ditahan Polis