Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Beberapa tahun lalu, kad Pokémon telah dijual dengan harga yang sangat tinggi, ia dianggap sebagai salah satu barang yang ‘rare’. Bagaimanapun, beberapa tahun kemudian, harganya jatuh menjunam dan hanya beberapa kad sahaja yang dinilai dengan harga yang tinggi.

Artikel Berkaitan:

Tahun lepas, YouTuber Logan Paul menjadi tajuk berita utama kerana membeli dan memiliki kad Pokémon yang sangat jarang ditemui, termasuk satu-satunya kad Pikachu Illustrator bernilai AS$5,275,000 (RM23,532,646).

Bagaimanapun beberapa bulan lepas, sebuah Lelongan Illustrator Pikachu ‘Pokémon TCG’ mendapat tawaran permulaan yang tinggi sebanyak AS$480,000 (RM2,141,465). Bagaimanapun, kerana harganya yang tinggi, tiada tawaran dibuat selepas itu.

Menurut Yahoo News, pada Jumaat yang lalu (21 April), Heritage Auctions, sebuah organisasi lelongan telah menjual sebuah kad Pikachu Piala Jepun gred PSA bernilai AS$300,000 (RM1,338,469). Jualan ini telah mengejutkan ramai orang.

Ia adalah Trofi Pokémon 1997 Pikachu No. 3 Pelatih Gangsa Permainan Kad Dagangan PSA NM-MT 8 (Kilang Media, 1997) Kejohanan Holo Pertama.

Kad Piala Pikachu ini diberikan kepada tiga pemenang teratas dalam setiap bahagian kejohanan Pokémon TCG pada tahun 1997.

Akibatnya, menurut Pengesah Sukan Profesional (PSA), organisasi yang mengesah dan menilai kad di seluruh dunia, Syarikat Pokémon hanya mencetak kurang daripada 100 kad ini. Jadi disebabkan itu, ia dianggap barang yang sukar untuk diperoleh.