hackers2

Dewasa ini berbagai cara digunakan oleh para penceroboh di internet untuk mencuri dan mendapatkan maklumat peribadi orang ramai.

Durian Cheese Pizza 2
HYPE
Netizen Teruja Dengan Rasa Unik ‘Durian Cheese Pizza’
Baca lagi →

Kali ini kami ingin bawakan satu peringatan mesra hasil coretan Tuan Faiz Sufi tentang isu ini.

____________________________

Berapa tinggi tahap anda mengambil berat
tentang keselamatan data dan maklumat peribadi
anda di dunia online ?

Adakah anda tahu berkenaan kempen Cybersecurity Awareness ?

=================================

#SembangMuhongChannelNetwork.

1. Case Study.
Pada tahun 2012, saya pernah ditawarkan
untuk membeli senarai password dan username
akaun American Express dan akaun Paypal US.

Semua akaun masih aktif !
dan ada nilai wang di dalamnya.

2. Dalam dunia online, jangan berfikir begini :

” Aku cuma orang biasa, tiada apa-apa kepentingan,
tidak popular, tiada sebarang nilai untuk
membuatkan orang nak hack dan curi data aku. ”

3. 2011, aku kehilangan RM1400 akibat log in Maybank2u
melalui link di dalam email. Akaun berbaki RM10 cuma,
untuk survive hidup selama 45 hari.

RM1400 pada ketika itu sangat besar buat diriku.
Kena hack pulak dah. Allahu

4. Sekiranya anda peniaga online,
pelbagai maklumat ada dalam system anda.
> whatssap
> inbox FB
> email
> telegram
> dropbox
> etc etc

This soft information is very valuable.

5. Sekitar tahun 2010, ada sindiket yang
menggunakan maklumat dan data peribadi anda
untuk apply for credit card, subscribe talian selular,
pembelian hutang etc etc.

Then you will pay for the expenses !

6. Kebiasaan, apabila sudah terkena,
baru kita nak menyesal, baru nak belajar.
Biasalah tu..

Website aku berapa banyak dah kena hack.
Why ?

” website aku ini cuma web biasa biasa,
tiada apa apa kepentingan untuk orang hack
dan ada berjuta lagi web di luar sana..

tak kena punya-lah. Jangan risau ”

7. Hackers ada yang baik, ada yang jahat.
the question is,
How to differentiate them ?

Hackers yang bekerja di firma security yang legal,
dikira sebagai hackers baik

Manakala Hackers yang freelance dikira hackers jahat ?

Gitu ?

8. Cybersecurity attack can make profit a million of dollar
to the hackers, or loss billion of dollars for the victims.

Kes terbaru, ketirisan gambar bogel artis Hollywood
yang disimpan di dalam iCloud IPhone.

Gambar bogel artis = can be sell at thousand of dollars.

9. Password is not a password.
it can be calculated and force attack.
berapa kerap anda menukar password anda ?

But human is always a human.
We tend to make ourself easier.

Internet hari ini, boleh dikatakan setiap website
akan minta untuk anda daftar dan letak password untuk log in.

Biasanya kita akan guna 1 atau 2 password sahaja,
untuk mengunjungi web-web yang biasa kita lawati.

Can you remember at least 10 separate password
for 10 different website ?

10. Remember my advice,
jangan fikir yang diri kita ini cuma individu biasa-biasa sahaja,
tidak memungkinkan untuk diri kita kena hack
dan dicuri maklumat peribadi oleh hackers

If you think like that. Congrats !
you deserve to be hacks and steal information.

=================================

Baru-baru ini aku melawat 1 website,
masukkan kata kunci WordPress Theme for Consultant.
Selepas 24 jam, iklan Google Ads banyak memaparkan
iklan-iklan yang berkaitan kata kunci aku.

Iklan WP theme mengejar aku ke masa sahaja aku pergi.
Hampeh betul. Nasib baik aku kebal iklan.

Jika anda tahu mengenai cybersecurity,
pasti anda mahu hidup dalam gua sahaja.

11. Selalu guna GPS ?
kekerapan anda lawat sesuatu tempat,
pattern pergerakan anda, timing anda dan sebagainya
boleh digunakan against you.

Semua data GPS anda disimpan

12. kekerapan anda lawat website, keywords anda,
history anda, internet usage time, cookies, IP address
semua data ini boleh dikumpulkan to against you.

Semua pergerakan ini disimpan

13. Apabila pelaksanaan GST di Malaysia nanti,
lebih menakutkan natijahnya,
sekiranya anda mengetahui di balik tabir system GST.

=================================

hackers1

Sebentar tadi, 9.30 malam
ada cubaan untuk akses akaun Facebook saya.
cubaan hacking datang dari Alor Setar ( bukan tempat sebenar)

Dear hackers,
You can hack my account.
You can steal my account.
But you CAN’T be me.

Kita boleh curi identity orang lain,
Kita boleh hack akaun FB orang lain,
Tetapi kita tidak boleh menjadi karektor individu tersebut.
Tiada orang yang sama dalam dunia ini 100%.

Credit : Faiz Sufi, dengan izin

____________________________________

Like page The Vocket di Facebook

Anda Mungkin Suka