Berkali-kali aku tegur usahawan-usahawan muda agar tidak langsung berharap pada ahli-ahli politik, baik yang tua atau pun yang muda. Sebab kalau namanya ahli politik, daripada parti mana pun, perangai najis mereka tetap sama.

Semenjak menjual air botol ni, aku dah tak ambik pusing pasal politik dan ahli-ahlinya. Cuma kadang-kadang diorang ni akan cari aku minta sponsor, buat program atau nak menumpang publisiti.

Mana yang aku rasa ok aku akan support contohnya seperti inisiatif promosi produk di media sosial Syed Saddiq Syed Abdul Rahman. Sebabnya, team aku kaji follower profile dia dimana dengan 1.7 juta pengikut pasti akan beri impak positif kepada promosi produk aku. Kena dengan target pasaran aku.

Pegawai KBS yang contact aku bagitau pasal program ni. Katanya minta aku sponsor produk untuk mesyuarat kabinet. Time tu menteri akan “baca profil usahawan dan akan promosi di instagram peribadi beliau”.

51268307_10156944233429868_1585922605397835776_n

51415503_10156944232854868_5678135344441065472_n

51051993_10156944232864868_6026167286149152768_n

51858108_10156944232974868_5885402739499859968_n

Dua benda yang aku tekankan adalah baca profil and promosi di instagram peribadi beliau. Aku pegang dua-dua ni. Sebab waktu tu aku fikir, boleh la menteri-menteri kabinet ni jadi pushing power untuk bantu produk aku penetrate convenient stores besar-besar, hypermarket dan stesen minyak yang kerek-kerek menindas produk usahawan muda Malaysia ni. Promote kat instagram bunyinya bodoh je tapi buat siapa yang tahu, kita sanggup bayar beribu untuk influencer post produk kita.

Maka aku pun setuju. Buat profil cantik-cantik, siap ada custom made card dimana kami memilih ala-ala music zine. Pekerja saya sanggup stay up tak tidur siapkan semua. Tau-tau sahaja la level team aku kalau nak buat something tu. Mesti buat kaw-kaw punya. Kami memang look forward for this!

Akan tetapi, kalau manifesto pun ahli politik boleh kencing, takkanlah janji yang ini dia akan tunaikan pulak? Produk aku diletakkan atas meja mesyuarat kabinet. Profil aku tidak dibaca. Produk aku tidak diletakkan di instagram beliau seperti yang dijanjikan.

Ada aku kisah? Aku cuma haramkan setiap titis air dari botol aku dan aku haramkan setiap titis peluh team aku sahaja. Selepas 2 bulan, ada seorang pemilik produk datang jumpa aku. Meluah perasaan pasal kena tipu dengan Syed Saddiq. Juga pasal program yang sama. Dia lagi kesian la sebabnya produk dia kategori premium. Kos pun tinggi. Dah bagi free lepas tu takda apa yang jadi pun.

51360174_10156944233014868_5214343416946622464_n

51357626_10156944233089868_2899336609675608064_n

51394198_10156944233149868_7062469772855738368_n

Dia bagitahu, ada ramai lagi yang YB Syed Saddiq “manifesto-kan”. Selaku bekas Presiden Persatuan Usahawan Luar Bandar Malaysia (RBC), naluri fighter aku terhidup kembali. Aku paham benar usahawan muda punya pengorbanan dan kesanggupan ni macam mana. Aku rasa bertanggungjawab nak membela mereka.

Aku tulis surat kepada Syed Saddiq dan Timbalan Pengarah yang berkaitan minta penjelasan dan nampaknya tiada respon dari menteri. Timbalan Pengarah je minta maaf berjela-jela. Kesian pulak aku.

Selang beberapa hari, pegawai KBS hantar gambar Syed Saddiq minum air aku yang telah aku haramkan. Aku garu kepala. Untuk apa? Adakah aku kena post sendiri gambar dia ke di instagram peribadi aku yang cuma 900 follower tu?

Tapi aku memilih untuk bersabar sahaja. Dah namanya politikus. Tiba-tiba, ada beberapa jembalang tag aku di instagram YB Syed Saddiq. Nak tahu apa? Dia tengah promote kek coklat atas inisiatif yang sama! Gebang benda sama iaitu bawak mesyuarat kabinet dan promosi di instagram peribadi dan sebagainya

Dia ni dah macam tengah jalankan skim kumpul product usahawan muda sebab nak makan dan minum percuma atau apa? Paling best, punya panjang video promosi dia kali ni. Kalau dapat dia buat untuk SEMUA produk usahawan yang dah jadi taik dalam perut dia tu memang bagus la.

51482034_10156944233199868_8788014652580691968_n (1)

 

Rupa-rupanya, itu produk tersebut milik Exco permuda bersatu! Yaa tuan-puan, produk Kroni YB Syed Saddiq. Patutlah dia bersungguh-sungguh mengotakan janji. Penat sahaja beribu-ribu orang like komen ucap tahniah atas “inisiatif bagus untuk anak muda” atau “cenggini aaaa menteri muda”. Anda semua kena kencing!

Dah 4 bulan. EMPAT BULAN aku dan yang lain bagi. Haramm. Apa? Harapan baru? Babi. Apa? Menteri muda bantu orang muda? Babi. Ahli politik paling jangan permainkan golongan usahawan. Apatah lagi golongan usahawan muda. Ini bangsa melawan.

Kami job creators. Kami tidak bergantung pada ahli politik. Apa bendera pun tak peduli. Kami penggerak ekonomi walau sesemput mana pun keadaan semasa. Jangan main-main. YB Syed Saddiq, better jadi babi daripada jadi ahli politik penipu penindas orang muda. At least, babi tu ada juga orang bela, ada juga kegunaan.

Berikutan perkongsian yang dibuat saudara Azri Zahier Azmi, YB Syed Saddiq turut mengeluarkan respon mengeluarkan status terbaru beliau di Facebook bagi berkongsi niat beliau dalam mempromosikan produk usahawan tempatan.

Hari ini saya nak ceritakan tentang seorang usahawan muda.(Warning: Cerita panjang & gambar lama Hausboom sekadar…

Posted by Syed Saddiq Syed Abdul Rahman on Monday, February 4, 2019

huawei
HYPE
100% Lebih Yakin Beserta Ganjaran & Rebat, Ini 5 Sebab Anda Perlu ‘Bertukar’ Ke Huawei
Baca lagi →
Artikel di atas disumbangkan oleh Azri Zahier Azmi. Beliau merupakan seorang usahawan yang mengusahakan minuman Hausboom.. Boleh ikuti beliau di sini. Pautan artikel asal.