Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Semua penjawat awam diminta untuk menyelesaikan suntikan vaksin COVID-19 sebelum 1 November dan mereka yang masih belum divaksinasi pada tarikh tersebut tanpa dikecualikan akan dikenakan tindakan tatatertib, lapor Berita Harian.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengatakan mereka yang tidak dapat mengambil vaksin akibat komplikasi kesihatan mesti menyerahkan laporan perubatan yang disahkan oleh pegawai perubatan kerajaan kepada ketua jabatan mereka.

Manakala yang masih belum mendapat vaksin mulai 1 November dan seterusnya tanpa dikecualikan untuk masalah kesihatan akan dikenakan tindakan tatatertib mengikut Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, katanya dalam satu kenyataan semalam, lapor Utusan Malaysia.

Arahan tersebut sejajar dengan upaya kerajaan untuk meningkatkan kepercayaan masyarakat bagi mengembalikan kehidupan kepada normal serta mengembalikan perkhidmatan awam ke fungsi yang lebih maksimum berdasarkan fasa Rancangan Pemulihan Nasional.

Untuk rekod, setakat ini hampir 98% penjawat awam telah diberi vaksin dengan sekitar 16.900 masih belum didaftarkan untuk tujuan tersebut. Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sebelum ini mengatakan bahawa kerajaan akan membincangkan tindakan terhadap penjawat awam yang enggan mendapat vaksinasi COVID-19 kecuali mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

Mana-mana pekerja yang menolak suntikan vaksin boleh dipecat, benarkah? Klik pautan di bawah untuk membaca.

Pekerja Tolak Suntik Vaksin COVID-19 Boleh Dipecat, Benarkah?

Vaksin Percuma Untuk 6.4 Juta Rakyat Malaysia, Apa Yang Anda Perlu Tahu

Gara-Gara Mahu Wajibkan Penumpang Ambil Vaksin, Qantas Airways ‘Diserang’ Golongan Antivaksin

Anda Mungkin Suka