Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Pada minggu ini Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) telah mengumumkan denda dan penalti terbaru buat pengeluar berita secara talian mahupun di luar talian.

Melalui pengumuman yang dibuat MCMC berpihak untuk mendenda mana-mana pihak yang berpihak untuk mengeluarkan berita palsu yang mampu memporak-perandakan sebuah negara.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Ketua Pegawai Operasi MCMC, YBhg. Datuk Dr. Mazlan Ismail,

Berdasarkan pengumuman yang dibuat pihak yang bersalah bakal dikenakan denda sehingga RM500,000 dan bakal dikenakan 10 tahun penjara jika disabitkan kesalahan. Denda yang diumumkan ini turut merangkumi kesemua media termasuk media arus media.

Pengumuman yang dibuat oleh bekas calon Barisan Nasional Permatang Pauh ini menyifatkan penyebaran berita palsu ini sebagai bom masa dimana penyebarannya adalah cepat dan mampu membuatkan orang terpengaruh dengan dakyah negatif.

24130070_2008214649204981_4702049393126136827_o

Beliau turut mengatakan pihak kerajaan bakal turut mengimplemen sebuah undang-undang baru dalam menyekat penyebaran berita palsu demi kesalamatan negara.

Pada pendapat anda, mampukah undang-undang yang diumumkan MCMC ini menyekat daripada berita palsu tersebar di internet sekaligus menyelamatkan Malaysia daripada dakyah negatif yang disifatkan kerajaan?