Banyak jenis marjerin yang ditawarkan di pasaran. Mana satu pilihan anda?

Ada yang beli marjerin jenama tertentu kerana ia menjadikan kek dan biskut lebih lembut, gebu dan rangup. Ada pula yang beli kerana sudah lama dan selesa menggunakan jenama yang sama.

BeFunky-collage-42
HYPE
Pengalaman Berharga, McDonald’s Tawar Peluang Untuk Anda ‘Spend Time’ Bersama Finalis AJL 35
Baca lagi →

margarines-di-malaysia

Tapi benarkan marjerin pilihan anda itu memenuhi keperluan tubuh anda terutama untuk kegunaan harian? Ditambah pula dengan berbagai vitamin tambahan yang dimasukkan ke dalam marjerin.

Mari kita lihat kajian yang telah dilakukan oleh pasukan Healthworks.my yang telah melakukan analisis ke atas 14 jenis marjerin yang terdapat di Malaysia ini.

Malaysian-Margarines-Comparison-1

Sekali imbas semua jenama marjerin ini nampak sama saja.

Ditambah pula dengan slogan pemasaran menarik yang diletakkan di luar bekas marjerin ; “Diperkaya Dengan 8 Vitamin Dan Mineral!”, “Bebas Kolesterol!”.

Eh, pening bagi orang-orang biasa seperti anda dan saya untuk memilih mana satu yang terbaik dan paling berkhasiat untuk dinikmati sekeluarga.

Ini tips memilih marjerin yang telah diberikan oleh pakar pemakanan Ng Kar Foo dari Malaysian Dietitians’ Association. Menurut beliau 8 ciri ini boleh menjadi pertimbangan penting sewaktu memilih marjerin yang sesuai berdasarkan keperluan individu :

1. Kandungan lemak tak tepu (trans fat)

Kajian menunjukkan lemak tak tepu mampu meningkatkan kandungan kolesterol jahat. Oleh itu ia semestinya tak bagus untuk badan dan kesihatan anda. Pastikan anda pilih marjerin yang bebas dari lemak tak tepu.

2. Mengandungi Sodium

Menurut American Heart Association, makanan dengan kandungan garam yang sedikit adalah lebih baik. Kadar pengambilan garam yang disarankan untuk tubuh dalam sehari adalah sekitar 2,400 miligram. Jadi sewaktu memilih marjerin, pastikan kandungan garamnya adalah rendah.

marjerin

3. Polyunsaturated Fatty Acids (PUFA)

PUFA baik untuk jantung jika diambil dalam kuantiti sederhana. Omega 6 dan Omega 3 merupakan fatty acid yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan hanya boleh didapati dari makanan. Tetapi ia hendaklah diambil dalam kuantiti sederhana sahaja iaitu sekitar 20% ke 35% dari jumlah pengambilan kalori harian.

4. Monounsaturated Fatty Acids (MUFA)

MUFA membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah, seterusnya mengurangkan risiko serangan jantung dan lumpuh. Kadar pengambilan harian bagi MUFA adalah sekitar 15% ke 20%. Pilih marjerin dengan kandungan MUFA paling tinggi.

5. Lemak Tepu

Pakar pemakanan menyarankan agar pengambilan lemak tepu juga dikurangkan dalam diet harian. Tapi baru-baru ini terdapat kajian yang mengatakan lemak tepu tidak lah begitu memberi kesan buruk kepada badan. Namun begitu tidak salah jika kita bersederhana dalam setiap pengambilan makanan.

6. Bebas Kolesterol

Usah tertipu dengan slogan bebas kolesterol ini kerana kebanyakan marjerin dibuat dari lemak tumbuh-tumbuhan yang secara semula jadinya mempunyai kandungan kolesterol yang sangat sedikit. Apa yang lebih menarik, kajian terbaru menunjukkan kolesterol tidak begitu memberi kesan buruk kepada mereka yang sihat, kecuali kepada penghidap kencing manis dan yang mengalami masalah kardiovascular – dimana mereka perlu mengurangkan pengambilan makanan yang berkolesterol tinggi. Anda boleh membaca kajian lanjut tentang ini di sini.

7. “Diperkaya dengan….”

Banyak pengusaha makanan yang menambah nutrisi mikro ke dalam makanan untuk menutup kekurangan zat dan menjadikannya kelihatan lebih menarik dari segi khasiat. Lebih banyak nutrisi yang diperkaya tak bermakna ianya lebih baik dari yang lain. Tambahan pula kadar serapan tubuh terhadap nutrisi tambahan ini adalah sedikit saja. Nutrisi dari sumber semula jadi seperti telur, sayuran dan bijirin adalah lebih baik sebenarnya dan lebih mudah diserap oleh tubuh.

8. “Organik dan semulajadi”

Ada yang lebih suka mendapatkan marjerin diperbuat dari bahan organik, ada juga yang sebaliknya. Tetapi itu tidak bermakna marjerin organik yang harganya lebih mahal itu lebih berkhasiat berbanding marjerin yang dibuat dari bahan tidak organik. Hakikatnya tiada perbezaan ketara antara kedua kategori marjerin ini walaupun bahan asasnya ditanam dengan cara yang berbeza.

makanan-sihat

Jadi marjerin mana yang patut anda pilih?

Pemilihan marjerin juga sebenarnya bergantung kepada keperluan tubuh anda dan setiap orang mempunyai keperluan nutrisi yang berbeza. Adakalanya anda mahukan nutrisi tertentu tidak bermakna tubuh anda benar-benar memerlukannya. Adakala nutrisi tersebut boleh didapati dari makanan lain dalam diet anda.

Sebagai contoh bagi mereka yang aktif bersukan sudah pasti memerlukan kalori yang lebih tinggi. Begitu juga bagi mereka yang memperolehi rutin makan dengan diet seimbang sebenarnya tidak lagi perlu risau tentang pengambilan vitamin tambahan.

Terdapat juga gabungan data pemakanan untuk dipertimbangkan. Jenama marjerin tertentu dengan kandungan kalori yang rendah , tetapi sangat tinggi kandungan garam tidak sesuai bagi mereka yang ada masalah tekanan darah tinggi .

Berikut adalah jadual pengambilan makanan berdasarkan data nutrisi.

nutrition-information-on-food-labels

Ingatlah, beli marjerin berdasarkan keperluan tubuh anda, bukan kerana jenama atau kemahuan anda. Atau jika marjerin bukan pilihan anda, anda juga boleh memilih mentega.

Sumber : HealthWorks.my

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka