Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Jika anda ke Amsterdam dan ingin ke destinasi yang unik, anda harus ke Giethoorn Village. Anda pasti tidak akan menyesal jika ke sini kerana anda akan berasa teruja dengan apa yang ditawarkan perkampungan ini.

Giethoorn Village ini juga dikenali sebagai Venice of Holland dan ia terletak 90 km dari Amsterdam. Anda boleh ke sini dengan menaiki train, bas dan juga kereta.

a84a29023f302add18fcf598e91ec6f2

Sumber: Google

d1287dbb048645afed57bdfd5840de6106dd2153

Sumber: Google

Akan tetapi, tiada kenderaan lain yang boleh memasuki perkampungan ini selain basikal, sampan dan bot yang ada di sana. Pasti anda terpinga-pinga kenapa kereta tidak boleh masuk ke perkampungan ini.

Untuk pengetahuan anda, tiada jalan raya di perkampungan tersebut dan pengangkutan utama mereka adalah sampan dan basikal. Anda juga boleh berjalan kaki jika tidak menggunakan pengangkutan tersebut untuk ke tempat-tempat menarik di sana.

giethoorn-2481510_1920

Sumber: Google

optimized

Sumber: Google

Anda akan dihadiahkan dengan pemandangan yang menarik sepanjang perjalanan anda di terusan melihat keindahan alam semulajadi dan rumah-rumah tradisional mereka serta ditemani dengan itik-itik.

Terdapat beberapa perkara yang anda harus cuba jika anda melawat ke tempat ini iaitu sewa bot atau sampan, makan di kedai keju terkenal di sana, pergi muzium dan banyak lagi.

GiethoornGetaway-5-1024×768

Sumber: Google

04_28_Lemmer_to_Giethoorn_16_HR

Sumber: Sk8nBike

Boleh dikatakan tempat ini ‘Instagrammable’ untuk mereka yang suka mengambil gambar agar boleh dimuat naik dalam laman sosial. Tidak dapat dinafikan bahawa perkampungan ini cukup cantik, indah dan damai serta sangat sesuai untuk mereka yang ingin berbulan madu.

Adakah anda teruja untuk pergi ke sini? Adakah anda rasa Malaysia mungkin boleh mencipta perkampungan seperti ini?

Anda mungkin berminat untuk baca artikel berkaitan tempat perlancongan yang unik dan tidak ramai orang tahu. Klik pautan di bawah untuk ketahui lebih lanjut.

6 Lokasi Ikonik Di Banda Aceh Yang Wujud Selepas Tragedi Tsunami

Ini Sebab Mengapa Wujudnya Kampung Jawa Di Bangkok, Thailand

Taman Tema Dasar Laut Pertama Di Dunia Bakal Dibuka Ogos Ini

Anda Mungkin Suka