Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Disangkakan wabak yang menjadi pandemik sekadar menular dalam tempoh yang singkat, namun sebaliknya yang berlaku apabila wabak COVID-19 sudah lebih setahun serta mencatat kes yang tinggi di Malaysia. Sepanjang tempoh ini dapat dilihat pelbagai bisnes yang terpaksa ditutup begitu juga dengan beberapa operasi dan premis.

Terbaharu, sebuah hotel lima bintang yang gah di Kuala Lumpur iaitu Hotel Istana mengumumkan bakal menutup operasi bermula 1 September ini. Hotel yang bertempat di Jalan Raja Chulan serta mempunyai 486 bilik ini terpaksa ditutup ekoran pandemik dan serta kehadiran pesaing-pesaing baru melibatkan hotel berdekataan dan sewaan apartment secara harian.

hotel istana

Sumber: Agoda

Untuk pengetahuan, Hotel Istana merupakan salah satu hotel yang beroperasi sebagai pusat kuarantin buat individu yang pulang dari negara luar. Walau bagaimanapun, perkhidmatan yang ditawarkan masih belum cukup untuk menampung kerugian yang ditanggung setiap bulan.

Hotel Istana Kuala Lumpur yang berada di bawah pemilikan Tradewinds Corp Berhad ini turut mempunyai beberapa hotel dan resort lain seperti Hilton Petaling Jaya, Hilton Kuching, Mutiara Taman Negara, Meritus Pelangi Beach Resort and Spa Langkawi dan The Danna Langkawi.

Sebelum ini tular sebuah hotel lima bintang di Melaka yang terpaksa menjual nasi bajet serendah RM2 demi kelangsungan perniagaan.

Demi Kelangsungan Perniagaan, Hotel 5 Bintang Di Melaka Ini Jual Nasi Bajet Serendah RM2

Impak Pandemik COVID-19, Ratusan Hotel Di Bali Akan Dijual Pada Harga Serendah RM500,000

Anda Mungkin Suka