Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada hari ini telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilanjutkan sehingga 4 Mac 2021 bagi Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur), Selangor, Johor dan Pulau Pinang.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Manakala 10 lagi negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu, Kelantan, Sabah, Melaka dan Wilayah Persekutuan (Labuan dan Putrajaya) pula akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Beliau turut berkata, pelaksanaan PKPB akan diteruskan bermula 19 Februari ini.

Bagi negeri Perlis pula, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) akan berkuat kuasa dari 19 Februari hingga 4 Mac 2021.

Difahamkan keputusan itu dibuat selepas melihat hasil penilaian risiko dijalankan Kementerian Kesihatan (KKM) bersama sidang khas Jawatankuasa Teknikal PKP.

Kegiatan rentas daerah dan negeri masih tidak dibenarkan di negeri PKP tetapi tiada lagi sekatan radius 10km untuk daerah yang sama.

Untuk rekod, jumlah kes harian COVID-19 dalam negara mencatatkan angka 2,176 pada semalam (15 Januari) menjadikan jumlah keseluruhan 266,445 kes.

Ini beberapa artikel lain yang hangat di Vocket. Baca pada pautan di bawah.

Arab Saudi Tangkap Seorang Ustazah Kerana Berdakwah Dan Mengajar Al-Quran Di Rumah

Kotor Dan Tidak Peduli, Dua Warga Rohingya Berniaga Air Tepi Jalan ‘Claim’ Jenama Orang Lain