Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Seiring dengan usaha kerajaan dalam memecah tradisi monopoli sistem pembayaran terutamanya di tol dan pengangkutan awam, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) kini menyambut usaha tersebut dengan menjangkakan beberapa buah lebuhraya kelak akan mengadaptasi sistem pembayaran terbuka untuk pengguna.

Artikel Berkaitan:

Pada ketika ini, usaha tersebut sedang giat dilaksanakan untuk menguji pembayaran tol secara terbuka menggunakan kad debit dan kad kredit di Lorong RFID di Jambatan Pulau Pinang.

Sementara di Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE) pula, persediaan sedang dibuat untuk menguji sistem pembayaran terbuka menggunakan kad kredit atau debit di Plaza Tol Kubang Semang.

Sumber Gambar: Veelzijdig Maleisei

Pelaksanaan pembayaran terbuka menggunakan kad debit atau kredit itu dijangka memberikan lebih pilihan kepada pengguna lebuh raya apabila dilaksanakan kelak.

Di samping itu, pengenalan pembayaran terbuka ini juga inisiatif awal dalam peralihan ke arah sistem Multi Lane Fast Flow (MLFF) yang giat diusahakan.

PLUS menegaskan pihaknya sentiasa bersedia dan terbuka akan sebarang pembaharuan. Langkah ini secara langsung membenarkan pihaknya menguji dan meneroka kaedah-kaedah pembayaran tol yang lebih mudah dan memberi keselesaan kepada pengguna lebuh raya.