Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Tindakan seorang pemandu lori membunyikan hon berkali-kali kepada kereta peronda di hadapannya meraih perhatian ramai apabila dia secara tidak langsung membantu polis menahan sebuah Toyota Alphard yang menggunakan lorong kecemasan untuk memotong barisan.

Dalam video pendek berdurasi 34 saat itu, pemandu lori tersebut bergerak perlahan beratur bersama-sama kenderaan lain dalam kesesakan lalu lintas, tiba-tiba pemandu lori itu sedar ada sebuah MPV memotong barisan di lorong kirinya.

Tindakan spontan pemandu lori itu membunyikan hon sebagai tanda ada MPV sedang memotong barisan menggunakan lorong kecemasan telah menarik perhatian kereta polis di hadapannya.

Anggota yang duduk di tempat duduk penumpang membuka tingkap dan mengarahkan Alphard itu memberhentikan kenderaan. Namun MPV itu segera masuk semula ke dalam lorong di hadapan kereta peronda tersebut.

@abangcrossborder

asyik salahkan lori ja ๐Ÿ˜ตโ€๐Ÿ’ซ

โ™ฌ suara asli – ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Œ๐š๐ณ๐ฌ๐ž๐ก๐ก ๐„๐ฏ๐š๐ง๐Ÿฆ – ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Œ๐š๐ณ๐ฌ๐ž๐ก๐ก ๐„๐ฏ๐š๐ง๐Ÿฆ

Kereta polis itu memotong Alphard terbabit di sebelah kiri untuk mengarah pemandu MPV itu segera berhentikan kenderaannya. Selepas itu pemandu kereta peronda memberikan isyarat tangan ‘thumbs up‘ sebagai tanda berterima kasih kepada pemandu lori itu.

Pengguna TikTok yang menonton video berkenaan berasa sangat puas hati apabila pemandu MPV mewah itu dikenakan tindakan atas sebab melanggar undang-undang jalan raya walaupun peringatan sudah diberikan berkali-kali.

Sumber Gambar: TikTok @abangcrossborder
Sumber Gambar: TikTok @abangcrossborder
Sumber Gambar: TikTok @abangcrossborder
Sumber Gambar: TikTok @abangcrossborder

Untuk makluman, mana-mana pengguna jalan raya didapati bersalah memotong barisan menggunakan lorong kecemasan boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 166/59 (Kaedah 6) dengan denda maksimum RM300, petik hantaran Facebok rasmi PDRM.

* Ikuti VOCKET CAR CLUB melaluiย Facebookย danย Instagramย untuk ketahui perkembangan dan isu semasa automotif dari dalam dan luar negara.

Baca lagi insiden-insiden melibatkan kenderaan guna lorong kecemasan yang pernah The Vocket siarkan sebelum ini melalui pautan di bawah.

Abang Lori Didakwa Halang Laluan Perjalanan Konvoi Kereta Mewah Cetus Pertikaian Ramai

Pemandu Myvi Tidak Jadi Memotong Di Lorong Kecemasan Selepas Kena ‘Libas’ Lori Treler

Pemandu Mercedes Tunjuk Lagak Samseng Selepas Dihalang Guna Lorong Kecemasan