Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Orang yang suka makan tidak semestinya gemuk dan orang yang kurang makan tak semestinya kurus. Itulah hakikat sebenar sebuah kehidupan orang gemuk dan orang kurus. Eh!

Baca: Kau Gemuk Kau Comel Tau

Sebenarnya ada pelbagai faktor yang boleh menyumbang ke arah kegemukan! Ia bukanlah berpunca daripada makanan semata-mata. Semua itu AUTA!

HYPE
Ini Rupanya ‘Rahsia’ Pemain Bola Miliki Keyakinan Senyum Lebar Di Khalayak Ramai
Baca lagi →

Kesian orang yang mempunyai masalah berat badan sering dicemuh dan dihina. Mereka sepatutnya diberikan sokongan. Saya suka melihat banyak program kecergasan kebelakangan ini sehingga ia diangkat menjadi program realiti dalam usaha membentuk tubuh badan ideal dan sihat.

Moh (mari) kita teliti satu persatu punca GEMUK!

1. Hormon kacau bilau

Oprah Winfrey mempunyai masalah ini. Sudah berjuta wang dihabiskan beliau untuk kurus tetapi tetap gagal. Akhirnya misteri kegemukan beliau terbongkar setelah beliau menjalani ujian hormon. Dan kini Oprah sudah tidak kisah untuk kurus kerana beliau tahu beliau tidak gemuk sebenarnya. Eh?

2. Sudah tentu makanan

Tetapi ia bukan penyebab utama lah. Tipulah kalau kata makanan tidak menyumbang ke arah kegemukan. Apabila permintaan melebihi pembekalan, maka lebihan tenaga akan disimpan sebagai LEMAK! Dengan dunia yang serba canggih hari ini pula, maka makanan segera telah mempercepatkan proses penghasilan lemak-lemak ini. Renung-renungkan…

3. Persekitaran

We need a cool air to breath. We need a calm place to live.

Apabila kerja stress, dan makan pun stress, habis kesemuanya jadi tunggang langgang. Kita perlu bertenang. Nak kurus kena rilek. Jangan kalut. Keep away from stressorrrr. InsyaAllah berhasil lah itu dengan berkat doa dan usaha. Hee

4. Genetik

Yang ini cukup pantang. Keturunan nenek moyang jangan main-main k. Huh? But well, kena telan jugalah walaupun pahit. Kebiasaannya orang yang gemuk disebabkan masalah genetik ini mempunyai kerangka badan yang besar. But dont worry. Eat clean and stay healthy. Everybody can make it!

5. Kecelaruan emosi

Rasanya sudah cakap tadi di poin #3. Pengulangan: Please control your emotion. Jangan nak emo sangat. Baru lah cun dan awet muda gitu. Ahaks!

6. Cara hidup yang tidak sihat

I think most of you got the point. Stay away from unhealthy activities. i.e: smoking, alcohol, clubbing..oh eh?

7. Pengambilan ubat-ubatan

Hehe. Saya pasti berlambak ubat-ubat kurus di jual di luar sana. Serius banyak. Ada yang 3-in-1 lagi. Wow! Apapun produk atau ubatan yang mahu ditelan, pastikan ia telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Baru  syok nak makan. Dan sila pastikan produk tersebut HALAL.

Okey, selamat memerah otak mencerna maklumat di atas ye. Wink!

LIKE Facebook The Vocket disini