Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Warga Singapura kini boleh memilih vaksin COVID-19 mana yang ingin mereka ambil dengan merujuk kepada senarai di laman web Kementerian Kesihatan. Senarai yang dikeluarkan itu menunjukkan semua pusat vaksinasi, bersama dengan jenis vaksin COVID-19 yang diedarkan oleh pusat tersebut.

Pada masa ini, hanya vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna yang diakui selamat oleh pihak berkuasa Singapura. Laporan oleh Straits Times pada 13 April menyatakan, “mereka dapat memilih pusat vaksinasi atau poliklinik mana yang ingin mereka kunjungi”, walaupun bekalan mungkin terhad di lokasi tertentu.

Setiap pusat vaksinasi hanya akan menyimpan dan menguruskan satu jenis vaksin. Rakyat Singapura mesti memilih pusat vaksinasi yang sama untuk janji temu pertama dan kedua.

HYPE
Ini Rupanya ‘Rahsia’ Pemain Bola Miliki Keyakinan Senyum Lebar Di Khalayak Ramai
Baca lagi →

Sebelum ini tidak dibenarkan memilih vaksin

Pada awal Januari 2021, kedua-dua ketua bersama Multi-Ministry Taskforce (MTF) untuk respons COVID-19 Singapura, Gan Kim Yong dan Lawrence Wong mengatakan bahawa mana-mana individu tidak dibenarkan memilih jenis vaksin yang akan mereka terima.

Gan menjelaskan bahawa ia “tidak perlu menyulitkan program vaksinasi yang sudah kompleks ini”. Pada masa itu, hanya vaksin Pfizer-BioNTech yang diakui selamat untuk digunakan. Secara berasingan, Wong juga menambah bahawa vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna berfungsi dengan kadar keberkesanan yang sama di seluruh dunia.

Kedua-dua ketua bersama MTF mengatakan bahawa bekalan vaksin Singapura tidak akan disimpan bagi mereka yang memilih untuk tidak mengambil vaksin dan menggunakan pendekatan menunggu-nunggu.

Selepas kontroversi anti vaksin, Zul Yahya umum keluar tabligh demi jaga nama baik jemaah. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Selepas Kontroversi Anti Vaksin, Zul Yahya Umum Keluar Tabligh Demi Jaga Nama Baik Jemaah