Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

RHB Research mengeluarkan ramalan yang membimbangkan di mana ia menjangkakan bahawa mata wang Ringgit Malaysia mungkin melonjak kepada RM5.00 berbanding dolar AS dalam jangka sederhana.

Artikel Berkaitan:

Memetik The Malaysian Reserve, jangkaan yang membimbangkan ini datang apabila sasaran jangka pendek awal 4.60 telah dilepasi hari ini, membawa kepada sasaran jangka terdekat yang disemak semula sebanyak 4.70, dengan potensi cetakan pada RM4.75.

Imbangan risiko bagi unjuran akhir Q2′ 2023 ialah pada 4.55-4.65 kini condong ke arah julat lebih tinggi 4.65-4.75, kata RHB Research.

Lebih ketara, firma itu tidak menolak kemungkinan kadar pertukaran USD-RM mencecah pencapaian penting 5.0 dalam jangka sederhana.

Antara faktor-faktor yang memberi kesan kepada USD-RM adalah pegangan negatif terhadap ringgit dijangka meningkat apabila Bank Negara ketinggalan di belakang pasaran mata wang, kenaikan Kadar Dana Persekutuan (FFR) Bank Rizab Persekutuan AS (FED), sentimen domestik yang semakin berkurangan terhadap ringgit dan pilihan raya peringkat negeri yang akan memberi cabaran selanjutnya bagi mata wang Malaysia.