Russia menjemput syarikat syarikat Malaysia untuk memasuki pasaran halalnya kerana permintaan produk halal di sana semakin berkembang.

Presiden Regions-Russia Association Linar Yakupov berkata pasaran halal negara itu mencatatkan pertumbuhan 100% pada 2014.

BeFunky-collage-10
HYPE
Ini Rahsia Untuk Kekal Bertenaga Sepanjang Bulan Ramadan Pilihan Terbaik Para Ibu
Baca lagi →

“Kami berminat untuk bekerjasama dengan syarikat syarikat Malaysia dan pihak yang terlibat dalam industri halal untuk membina pusat pengeluaran dan pengedaran di Russia,” katanya kepada wartawan.

Russia mempunyai populasi Muslim melebihi 20 juta.

“Terdapat permintaan yang tinggi di Russia daripada komuniti Muslim begitu juga dengan populasi bukan Muslim. Oleh itu kami berminat untuk bekerjasama dengan syarikat syarikat Malaysia untuk membawa produk produk halal ke negara kami,” Yakupov menambah.

Sementara itu Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia Datuk Dzulkifli Mahmud juga menggesa syarikat syarikat tempatan menjadi lebih berani dan memasuki industri halal di Russia yang menjanjikan pulangan lebih baik di masa hadapan.

Dzulkifli berkata industri halal dijangka menyumbang 5.8% pertumbuhan produk domestik Malaysia tahun ini.

Russia telah dikenal pasti sebagai pengimport produk dan servis halal Malaysia yang paling pesat berkembang di dunia.

Malaysia juga berada di ranking ke-19 destinasi eksport untuk produk halal dengan nilai RM385.05 juta pada 2014, meningkat sebanyak 34.2% dari tahun sebelumnya.

Tahun lepas, jumlah trade Russia-Malaysia mencatatkan angka US$2.8 billion, meningkat 55.2% daripada US$1.81 billion pada 2013.

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka