Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Seorang saintis terkemuka UK telah mengambil langkah mengundurkan diri dari menjadi panel utama dalam mengendalikan wabak COVID-19. Keputusan itu diambil setelah mengakui bahawa dia telah melanggar penjarakan sosial.

Profesor Neil Ferguson, ahli epidemiologi, salah seorang ahli di dalam kumpulan penasihat kerajaan yang membantu UK menyelaraskan tindak balas pandemi, mengundurkan diri berikutan laporan media bahawa dia membenarkan seorang wanita mengunjunginya di rumah.

“Saya menerima bahawa saya telah membuat kesalahan dan mengambil tindakan yang salah.

“Saya sangat menyesal kerana telah merosakkan mesej yang jelas mengenai perlunya menjaga jarak sosial untuk mengawal wabak yang dahsyat ini,” katanya.

Saintis itu mengatakan bahawa dia telah berhenti dari peranannya dalam Kumpulan Penasihat Ilmiah untuk Darurat British. Jurucakap kerajaan juga mengesahkan pengunduran dirinya.

Britain, negara terburuk kedua di dunia selepas Amerika Syarikat dengan lebih daripada 32,000 kematian akibat wabak COVID-19 telah memerintahkan kepada semua rakyatnya untuk tinggal di rumah pada akhir bulan Mac.

Peletakan jawatan oleh Ferguson berlaku setelah Daily Telegraph melaporkan bahawa seorang wanita – yang dikatakan kekasihnya – datang ke rumah Ferguson di London dua kali semasa perintah penguncian dikuatkuasakan.

“Saya terlalu yakin bahawa saya kebal (daripada virus). Tetapi setelah diuji, saya positif wabak corona dan sedang mengasingkan diri selama dua minggu setelah mengalami simptom,” kata profesor itu.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson – yang sebelum ini dimasukkan ke hospital kerana dijangkiti COVID-19 dan kini pulih – memerintahkan penguncian untuk tiga minggu pertama pada 23 Mac. Berdasarkan polisi, kedai dan perkhidmatan yang dianggap tidak penting ditutup buat sementara waktu.

Penduduk juga diminta untuk tidak meninggalkan rumah kecuali untuk bersenam dan membeli barang-barang penting. Polis juga diberi kuasa untuk mendenda mereka yang melanggar peraturan.

Untuk bacaan lanjut mengenai situasi COVID-19 di beberapa negara, klik pautan di bawah.

Presiden Tanzania Tuduh Ada Unsur ‘Sabotaj’ Terhadapnya Selepas Betik Dan Kambing Positif COVID-19

Israel Dakwa Berjaya Cipta Antibodi Yang Mampu Sembuhkan Pesakit COVID-19

Belum Selesai Dengan COVID-19, Kanak-Kanak Di AS Kini Diserang Dengan Penyakit Misteri

Anda Mungkin Suka