Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Padang pasir di Bolivia, Amerika Selatan ini berbeza dengan padang pasir di tempat lain. Padang pasir ini digelar “syurga di bumi”. Ia adalah Salar de Uyuni terletak di barat daya Bolivia di bandar Potosi. Salar de Uyuni meliputi keluasan 6, 805 kilometer dan ketinggian lebih daripada 3, 048 meter di atas aras laut.

Salar Uyuni Mapa

Awan gebu, berpusar di langit seolah-olah kita boleh menyentuhnya. Warna langit biru yang berbeza pula menarik perhatian kita. Lebih istimewa apabila membuatkan penglihatan kita begitu ajaib apabila garam lembap dengan permukaan rata telah menjadi seolah-olah seperti sebuah cermin yang besar. Ia mewujudkan ilusi seperti bumi dan langit bersambung dan tiada sempadan.

Kesan imej itu dihasilkan oleh kristal yang berkilauan di atas garam yang rata seperti di atas permukaan cermin. Ini kerana Salar de Uyuni mempunyai kepekatan garam terbesar berbanding di tempat lain. Salar de Uyuni ini terbentuk dari perubahan danau sejak zaman prasejarah lagi. Kini, danau ditutupi kerak garam.

Jika anda merancang melawat Salar de Uyuni, dicadangkan ke sana pada bulan Mei dan November kerana ia cuaca panas di mana sesuai untuk dilawati berbanding musim hujan yang akan menghadkan pilihan pengangkutan yang sedia ada.

Suasana di Salar de Uyuni:

dry-salar-de-ulyuni-wallpaper

salar-de-uyuni-03

Salar Uyuni, Bolivia

salar_de_uyuni_hd_background

SALAR DE UYUNI

Llama di Salar de Uyuni:

Bolivia-R-Brodey-Salar-de-Uyuni-Llamas

Aktiviti di Salar de Uyuni:

salar-de-uyuni-bolivia-16785

asta_skjervoy-bolivia-salar_de_uyuni-103

Bolivia_Salar_Uyuni_11e2067ec26049ef92ed2a545613b740

Girl-is-Enjoying-Salar-de-Uyuni

Exciting-Places-on-Earth-2

Salar-de-Uyuni

Hotel garam di Salar de Uyuni:

Salar-de-Uyuni-5725

137743-Salt-Hotel-El-Salar-de-Uyuni-0

Sumber: Thousand Wonders

LIKE Facebook The Vocket disini