Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Setelah disajikan dengan pelbagai ura-ura sebelum pelancaran, akhirnya Samsung telah mengumumkan model Galaxy S9 dan S9+ secara rasmi pada hari ini. Model ini merupakan model kesembilangan menerusi siri galaxy sekaligus merupakan smartphone flagship terbaru daripada Samsung.

Pada tahun lalu, Samsung berjaya mengeluarkan Samsung Galaxy S8 yang sekaligus membuatkan orang ramai lupa dengan insiden Galaxy Note 7 serta berjaya dinobatkan sebagai antara smartphone terbaik 2017.

Pada tahun ini, beberapa perubahan terbaru telah dibuat Samsung dalam usaha untuk bersaing bersama Apple dan Google. Berikut merupakan perbincangan awal mengenai model Samsung Galaxy S9 dan Galaxy S9+.

Rekabentuk dan skrin

galaxy-s9-kv-blue

Melihat dari segi rekabentuk, tidak banyak perubahan yang dibuat oleh Samsung. Perkara ini sudah boleh dijangkakan melihat kepada trend smartphone kini yang acap kali berubah pada setiap tahun.

Pada model Galaxy S9, Samsung telah menyertakan skrin 5.8-inci manakala Galaxy S9+ disertakan dengan skrin 6.2-inci. Masing-masing disertakan dengan skrin Super AMOLED dengan resolusi 2960×1400. Berbincang soal Super AMOLED, pengguna pastinya teruja dengan skrin yang terang dan jelas yang sudah lama menjadi trademark Samsung.

samsung-galaxy-s9-plus-all-four-colors-4

Menariknya, Samsung masih lagi memilih untuk mengekalkan port 3.5mm headphone jack yang sudah lama ditinggal Apple. Placement fingerprint scanner juga telah diubah berbanding model sebelumnya untuk memudahkan capaian pengguna serta mengelakkan daripada tersentuh lensa kamera.

Spesifikasi

147a9754 (2)

Dari segi spesifikasi, tidak banyak perubahan yang dapat dibuat Samsung berbanding model Samsung Galaxy Note 8 yang sudahpun disertakan dengan spesifikasi terbaru kecuali dibahagian processor. Model ini disertakan dengan processor Snapdragon 845 bersama RAM 4 GB buat S9 dan RAM 6 GB buat S9+.

Bateri yang disertakan pada Galaxy S9 adalah 3,000mAh manakala S9+ yang tampil dengan saiz lebih besar mempunyai kapasiti bateri 3,500mAh. Masing-masing dilengkapkan dengan teknologi IP68 dimana ianya kalis air dan debu.

Kamera

samsung-galaxy-s9-1

Jika terdapat sebuah perubahan besar yang tersedia pada model ini, sudah pastinya ianya adalah kamera. Samsung sekali lagi berjaya membawa inovasi pada kamera model ini yang membolehkan model ini melaraskan aperture dengan sendirinya daripada f1.5 kepada f2.4 bergantung kepada keadaan.

Kamera yang digunakan model ini adalah kamera 12-megapixel. Dalam pada itu, kuasa pemprosesan yang hebat membolehkan penggunaan mendapatkan rakan 720p sebanyak 960 frame dalam satu saat. Sesuatu yang belum pernah dibuat oleh pengeluar smartphone yang lain.

$ (5)

Samsung turut menitikberatkan soal pencayaan dimana model terbaru ini bakal membolehkan pengguna mendapatkan gambar terbaik dalam keadaan cahaya malap. Berikut merupakan sampel awal gambar yang diambil menggunakan Samsung Galaxy S9.

1

4

3

Ciri-ciri lain

$ (6)

Pada tahun ini, Samsung telah mengeluarkan sebuah lagi fungsi terbaru yang diinspirasikan daripada Animoji iaitu AR Emoji. Sepertimana animoji, Galaxy S9 berpeluang untuk mengesan wajah anda serta mengubah kepada watak yang seakan kartun.

Anda juga boleh turut memadankan wajah anda kepada beberapa watak lain seperti watak daripada Disney. Sebuah ciri yang menarik dan kurang releven pada pendapat kami.

Harga

$ (2)

Harga yang diumumkan buat Samsung Galaxy S9 nampaknya masih lagi sama sewaktu pelancaran model flagship mereka pada tahun lalu. Samsung Galaxy S9 64 GB bakal mula ditawarkan dengan harga RM3,299 manakala S9+ 64 GB ditawarkan pada harga RM3,799.

Khusus buat mereka yang membuat pra tempahan yang dibuka seawal 1 Mac sehingga 4 Mac ini, anda berpeluang mendapatkan headphone jenama Harmon Kardon bernilai RM699 secara percuma.

Adakah berbaloi?

147a9738

Sekiranya anda merupakan pengguna Samsung Galaxy S8, mendapatkan model ini mungkin tidak berbaloi berikutan perubahan yang tidak ketara.

Dalam pada itu, sekiranya anda sedang mencari smartphone flagship selain Apple dan Google yang berspesifikasi tinggi serta mempunyai kehebatan kamera yang baik, mendapatkan Samsung Galaxy S9 sememangnya berbaloi.

Nantikan review penuh daripada kami tidak lagi untuk mengetahui review penuh mengenai smartphone flagship terbaru daripada Samsung.

 

Anda Mungkin Suka