Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Menyebut mengenai jenama Samsung mungkin ramai yang cukup kenal dan tahu bahawa jenama ini sangat popular dalam pembuatan barangan elektronik terutamanya telefon pintar.

Terdahulu, peranti Samsung sering kali dikaitkan dengan pengeluaran telefon pintar palsu oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Siapa sangka, kemelut pemalsuan telefon pintar Samsung ini masih kekal berlarutan sehingga hari ini terutamanya di pasaran negara China.

Tidak perlu dinafikan bahawa China sememangnya mesra dengan penciptaan barang tiruan atau klon. Lantaran itu, semalam, 15 Mac merupakan tarikh istimewa di China sempena kempen ‘Hari Menentang Pembelian Barangan Palsu’ dan peranti Samsung merupakan antara telefon pintar yang paling banyak dipalsukan di pasaran China, lapor portal berita gajet Gizchina.

HYPE
Ini ‘Rahsia’ Pengasas Tudung Dari Kelantan Raih Keuntungan RM10,000 Dalam 2 Minggu
Baca lagi →

Sempena memperingati hari kempen kesedaran ini, CNBeta, media tempatan telah mengeluarkan laporan berkaitan jumlah peratusan data pengeluaran telefon pintar palsu mengikut model dan jenama yang terkenal di China berdasarkan penanda aras aplikasi AnTuTu.

Berdasarkan laporan, bermula pada Mac 2020 sehingga Februari 2021, AnTuTu telah mengesan sebanyak 34 % bersamaan 29,256 unit telefon pintar Samsung telah dipalsukan. Berdasarkan pecahan jumlah tersebut, model Galaxy S9+ mencatatkan pemalsuan sebanyak 8,097 unit diikuti Galaxy Note 10+ (7,532 unit), Samsung W2019 (3,747 unit) serta Galaxy Note 9 dan Galaxy S9 masing-masing mencatatkan 5,663 dan 4,227 unit.

fd16a7d7e6f8d5c

263b1bdd373577b

Walaupun model Samsung dicatatkan dalam peratusan telefon pintar paling banyak dipalsukan, namun model telefon pintar palsu di tangga pertama masih lagi mengekalkan model Huawei P10 (66,085 unit) dan iPhone X di tangga kedua (16,495 unit).

Berdasarkan sumber, telefon pintar tiruan atau klon dikatakan bertambah baik berbanding sepuluh tahun yang dahulu. Namun persoalannya, adakah anda pernah terbeli atau menjadi mangsa penipuan telefon pintar palsu jenama Samsung? Kongsikan di ruang komen Facebook VOCKET.

Samsung Galaxy S21 Ultra dikatakan peranti Android terbaik ketika ini. Ketahui lebih lanjut pada pautan di bawah.

Samsung Galaxy S21 Ultra, Peranti Android Terbaik Yang Ada Di Pasaran Ketika Ini

Rakam Video Dan Terus Sunting, Ini Kelebihan Samsung Galaxy Note10 Untuk Anda Yang ‘On The Go’

5 Penambahbaikan S Pen Samsung Note10 Yang Jadikannya Lebih Gempak Berbanding Sebelum Ini