Bila berpuasa kita harus menahan diri daripada lapar dan dahaga. Tak hairanlah kalau waktu puasa ni badan kita mudah kehilangan air dan menyebabkan kulit senang terhidrasi.

Kalau korang perasan masa bulan puasa ni, kulit wajah terutamanya senang kering dan nampak kusam. Lepas tu, kalau korang pakai makeup nampak crack sebab muka tak dapat kelembapan yang diperlukan. Tak payah kalut-kalut ikut je tips mudah ni.

Durian Cheese Pizza 2
HYPE
Netizen Teruja Dengan Rasa Unik ‘Durian Cheese Pizza’
Baca lagi →
1. Jangan terlebih cuci muka, boleh kering tau kulit!

Moisturiser-630×386

Bulan puasa ni memang panas daripada biasa dan kulit anda pasti senang kering. Mungkin anda rasa mencuci muka dengan kerap kulit wajah anda lagi lembap. Tapi anda silap! Kalau anda selalu cuci muka, muka anda lagi senang kering tau. Anda patutnya apply pelembap kat muka supaya kulit wajah tak senang kering. Buat 2 kali sehari okay. Jangan malas sangat kalau nak cantik!

Kalau nak pelembap yang memberikan kelembapan cepat korang pilih jenama Collistar. Pelembap ni berasaskan gel dan menyerap jauh ke dalam kulit. Bila pakai akan rasa sejuk muka.

Satu lagi jenama yang anda boleh cuba Suisse Programme. Kelebihan Suisse ni ia ada fungsi menegangkan kulit dan memberikan penghidratan yang tinggi.

2. Apply eye cream untuk kurangkan mata panda

20190530_140102-630×473

Lebam bawah mata merupakan salah satu musuh utama perempuan. Yelah, kalau dah cantik-cantik makeup tapi mata lebam pun spoil jugak.

20190529_125247-630×473

Tips senang lepas sahur, rajin-rajinlah apply eye cream bawah mata tu. Kalau takde eye cream guna ais pun boleh. Urut pelan-pelan bawah mata, kuranglah sikit lebam mata tu. Taklah nampak macam mayat hidup. Nak eye cream yang best kami cadangkan jenama TEAOLOGY, white tea miracle eye cream. Lepas pakai rasa best je bawah mata korang.

3. Urut ais pada muka kalau taknak makeup cakey atau guna sahaja serum

20190530_125652-630×473-2

Ni tips paling senang sebenarnya kalau anda takut makeup korang cakey masa bulan puasa ni, cuba apply ais dan urut pelan-pelan sekitar muka. Ais ni bukan je dapat bantu kulit anda lembap malah melancarkan peredaran darah sekeliling wajah.

Kalau tak ada ais, anda boleh sahaja pakai serum. Pilih jenama serum yang merawat dan mengembalikan kelembapan seperti jenama Dr Oracle Real White. Serum ni oil-based dan kalau korang guna serum ni sebelum mulakan rutin makeup, solekan korang akan tahan lebih lama. Paling penting, muka korang nampak flawless je.

4. Letak pelembap kat bibir takdelah merekah.

20190530_131337-630×473

Kurang air dalam badan bukan je effect kulit muka, bibir pun boleh kering tau. anda pernah tak bibir kering merekah sampai berdarah? Sakitnya, tambah-tambah lagi girls yang selalu apply lipstick maka makin keringlah bibir tu!

Kalau anda nak bibir kekal moist, seeloknya malam sebelum tidur apply Vaseline kat bibir untuk kembalikan lembapan. Lepas tu, anda kalau suka pakai lipstick, pastikan lipstick anda jenis oil based. Kalau tak tahu yang mana, korang cari je jenama Cyber Colors. Dahla ada banyak range warna, lepas tu bibir korang rasa lembap.

5. Apply mask muka setiap malam. Bangun nanti muka kekal lembap je.

20190529_124847-630×473

Kalau kulit muka korang jenis yang kering, bila bulan puasa ni boleh bertambah kering. Sebab tu, anda kena apply mask setiap malam. Barulah muka anda nampak glowing je bangun nanti.

Kami cadangkan satu jenama mask muka Bamboo Ultra Hydrating Gel Mask sebabnya mask ini ada dua cara penggunaan. Untuk special care, anda hanya guna dan bilas macam biasa. Yang kedua, penjagaan asas which untuk penggunaan setiap malam.

6. Bukan muka je, badan pun perlukan lembapan tau!

20190528_1827481-630×435

Puasa ni bukan muka sahaja kering, kulit tangan dengan badan pun sama. Kalau anda kerja dalam suasana berhawa dingin, kenalah pastikan kulit anda dilindungi dengan kelembapan yang secukupnya. Kalau kulit kering, korang juga yang tak selesa.

Pilihlah pelembap yang mempunyai pelbagai fungsi seperti Collistar, Intensive Firming Cream. Krim ni bukan je dapat bantu badan korang untuk kekal firm malah memberikan kelembapan yang diperlukan kerana diperkaya dengan olive oil dan vitamin E yang memang terbukti melembapkan kulit.

7. Lindungi solekan dengan face-mist. Takdelah nampak kering je muka!

20190525_155245-630×473

Kadang-kadang bila dah bersolek benda paling tak best ialah makeup crack akibat kulit kering. Untuk melindungi makeup, anda kenalah rajin sembur face mist kat muka. Face mist boleh bagi kelembapan segera pada muka dan juga membantu solekan korang tahan lama. Nak face mist dengan kelembapan yang tinggi pilih je Dr.G Hydra Intensive Skin Mist. Kulit muka korang sure lembap, makeup pun cantik je.

8. Nak nampak berseri? Cuba solek sikit, light-light je

20190530_131215-1-630×473

Kalau risau muka korang kering dan kusam bulan puasa ni, korang apply la step yang kami kongsikan lepas tu calit sikit makeup dekat muka. Jangan banyak-banyak sebab makeup tebal la punca kulit muka ni kering!

VAMP-630×520-2

Korang calitlah sikit pemerah pipi, nak yang tahan lama gunalah jenama The Balm, Boy’s Blush- Frat Boy. Baru nampak berseri sikit wajah tu! Oleskan juga sedikit VAMP! Maskara Explosive Lashes  yang membantu mata korang tampak besar dan segar.

Perlukan inspirasi make-up untuk raya? Haa.. Tengoklah video ini. Confirm cantik raya nanti!

View this post on Instagram

PEACHY MAKEUP LOOK | ft @sasamalaysia . Its a dream come true to get a chance to collaborate with @sasamalaysia for @anasism cosmetics. And this is my current fav song a the moment. Siapa dah tgk cerita Aladdin? 🙋🏼‍♀️ Ainaa blm tgk. Esok baru nk pergi tgk. . . . Btw just want to share with you. This is how i create Peachy makeup look using @anasism cosmetics. Actually more to bronzy peachy look. Just want to share with you. @anasism cosmetics now dah ad dekat @sasamalaysia if mana y x tau. So boleh dptkn dekat @sasamalaysia n bnyk products lagi y best2 dekat sana. Overall product @anasism best. Sblm ni ainaa mmg dah pernah pkai n beli lipstick diorang. My fav of course Aisya. Tp dlm video ni ainaa pkai code Warda. More to peachy2 colour. Eyeshadow sumpah pigmented. Letak sikit je. A lil goes a long way. Lastly concelear pun high coverage. Tp not drying. Just comment below if ada nk tnye apa product y ainaa guna. Tag some of your friends to share with them the knowledge and share some ❤️❤️❤️ at the comment section below to see more upcoming tutorials . #sephora #sephoramy #sephorasg #watsonsmy #hudabeautynudepalette #maybellinemy #maybellinemalaysia #urbandecaycosmeticsmy #narssisist #LancomeMy #MarcJacobsBeauty #KatVonDBeauty #ShiseidoMalaysia #narsmalaysia #yslbeautymy #benefitcosmetics #benefitmalaysia #hudabeauty #EsteeLauderMY #LauraMercierMY #narsmalaysia #sephoramalaysia #narsissistmy #fentybeauty #fentyfamily #maccosmetics #MACCosmeticsMalaysia #ChanelMY #SasaMalaysia

A post shared by AINAA NABILLA MUA (@ainaanabilla) on

View this post on Instagram

Makeup Look Tutorial ft @sasamalaysia & Cyber Colors _____________________________________________________________ EYES Cyber Colors Brow Pencil (Brown) Cyber Colors Styling Eyeshadow Pen (02 Coral Brown) Cyber Colors Super Stay Fine Liner (01 Black) Cyber Colors Glam Eye Foil (03 Rose Gold) Cyber Colors Feather Tutu Magic Mascara _____________________________________________________________ FACE Cyber Colors Radiance Nourishing Oil Cyber Colors Black Label Essence Covee Stick Foundation with BRUSH (02 Natural) Cyber Colors Anti Shine Prime Powder Cyber Colors V-Shape Contour Powder _____________________________________________________________ LIPS Cyber Colors Oil Infused Comfort Lip Color _____________________________________________________________ Gallery : @makeupbyintannyusof Facebook : Intann Yusof #muamurah #muatelukintan #muabagandatoh #muakl #muamurahkl #muamurahperak #muamurahselangor #muamurahdamansara #muamurahkeramat #muadinnermurah #transformation #makeuptutorial #makeupvideos #eyebrows #makeupmalaysia #anastasiabeverlyhills #hudabeauty #urbandecaymalaysia #bollywoodmakeup @hijabfashion #fakeuproom #sephoramalaysia #sephoramy #fashionhijabis

A post shared by BUDGET MAKEUP SERVICE (No DM) (@intannyusof) on

View this post on Instagram

Thank you so much @sasamalaysia for sponsoring this video:) I created a beautiful easy Raya look for you! They have sent me their products from the brand @goshmalaysia @goshofficial which is now available in in their stores!!!! I love this brand, I have tried it before in London when I used to live there :) beautiful packaging and also great quality:) I will have anyoutube video on this on my channel talking about the products more in depth:) keep on eye on for that too:) – – – – #mua #beauty #eyeshadow #anastasiabeverlyhills #goshcosmetics #makeupaddict #beautytips #makeuptutorial #undiscoveredmuas #alhaalfa #eyeshadow #lipstick #duckcosmetics #fentybeauty #makeup #glassskin #makeupartist #maybellinemy #nikkietutorials #narsmalaysia #foundation #sasamalaysia #eyeshadowtutorial #makeupraya #maybelline #vlog #blogger #hudabeauty #ad- – @nikkietutorials @bestbeautyclips @makeuptutorialsx0x @kimkardashian @hudabeauty @jeffreestar @maccosmetics @tv3malaysia @tv2_rtm @100daysofmakeup @sephoramy @watsonsmy

A post shared by Nur Adila🌺 (@adila_makeup) on

Nak tau la tu mana boleh dapat produk yang kami cakap tu? Jomlah ke SASA!

20190529_142619-630×473

Kalau anda nak tahu produk yang kami sertakan kat atas tu korang boleh dapatkan kat SASA. Pergi sahaja ke mana-mana rangkaian kedai SASA yang berhampiran anda.

Lagilah nak raya, anda mestilah nak cantik jumpa saudara-mara. Kalau muka anda kering, makeup pon tak cantik. Boleh rasa down nak jumpa orang. Betul tak?

Pastikan raya anda Seri Bersama SASA!

d28e-630×252

Cakap pasal raya, anda tau tak yang SASA ada buat promosi sempena Ramadan dan Syawal yang bakal menjelang ni. SASA nak bagi anda diskaun sehingga 70% sehingga 16 Jun ni.

So, tunggu apa lagi? Jom ke SASA untuk shopping barangan keperluan anda hari ni juga! Kalau anda nak tau promosi apa yang mereka sediakan anda boleh sahaja ke laman web rasmi SASA atau Facebook SASA. Sasa juga ada share banyak tips penjagaan wajah dan produk-produk hot yang SASA jual! Jom pergi SASA!

Anda Mungkin Suka