Polis menahan seorang wanita dipercayai terbabit dengan penipuan jual beli barangan bayi menerusi internet dalam serbuan sebuah rumah dekat dekat Kampung Jawa, Kota Tinggi, semalam.

Ketua Polis Johor, Datuk Wan Ahmad Najmuddin Mohd, berkata dalam serbuan kira-kira jam 5 petang itu, suspek berusia 26 tahun itu didapati turut terbabit dalam 16 kes menggunakan modus operandi sama di seluruh negara.

65f679966446cec9887388afc81b2a8f
HYPE
SmartHeart REFINE, Makanan Basah PREMIUM Dalam Pouch Untuk Si Comel Anda
Baca lagi →
KETUA Polis Johor, Datuk Wan Ahmad Najmuddin Mohd. Via Berita Harian.

KETUA Polis Johor, Datuk Wan Ahmad Najmuddin Mohd. Via Berita Harian.

Katanya, serbuan itu berdasarkan satu laporan bertarikh 16 Januari lalu di Balai Polis Senai berhubung penipuan di laman Facebook (FB) menggunakan akaun ‘Dhia Alesya Sofea’ yang mengiklankan produk barangan bayi seperti lampin pakai buang pada harga murah.

“Selepas pengadu memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun dinyatakan, suspek memberi pelbagai alasan dan gagal dihubungi.

“Polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan bagi mengesan dan menangkap suspek,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Wan Ahmad Najmuddin berkata, pihaknya akan mendapatkan perintah reman terhadap suspek hari ini.

Katanya, mereka yang menjadi mangsa suspek dan belum membuat laporan diminta tampil ke balai polis berhampiran bagi membantu siasatan polis.

“Orang ramai dinasihatkan lebih berhati-hati dan membuat semakan teliti sebelum berurusan secara atas talian, terutama membabitkan harga barangan yang lebih murah berbanding harga pasaran,” katanya.

BACA: Apa Yang Lelaki Ini Balas Kepada Scammer SMS Adalah Troll Terbaik Kami Pernah Lihat. Memang Annoying

Anda Mungkin Suka