Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Teknologi benar-benar memudahkan. Melalui teknologi yang bermacam inilah dapat memudahkan tugas seharian serta dapat menjimatkan banyak masa.

Terbaharu, sekolah SMK Tunku Abdul Aziz mendapat perhatian ramai apabila dilaporkan menggunakan ‘Facial Recognition System’ atau peranti imbasan wajah untuk merekodkan kedatangan pelajar-pelajarnya. Sekolah tersebut adalah yang pertama menggunakan sistem ini bermula 27 Ogos lalu.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

f4b2

Menerusi sistem ini, kehadiran pelajar dapat direkodkan secara tepat serta mampu membantu mengurangkan penggunaan kertas yang dianggap sudah tidak relevan lagi. Jika dilihat pada keseluruhannya, sekolah ini telah pun mempunyai lima peranti eletronik untuk merekodkan kehadiran pelajar iaitu empat imbasan cap jari dan satu peranti imbasan wajah.

Cara-cara penggunaannya juga sangat mudah dan efektif dimana pelajar hanya perlu berdiri di hadapan peranti tersebut dan ia akan mengesan wajah mereka dan direkodkan terus ke dalam sistem.

Menurut pengetua sekolah ini, penggunaan peranti tersebut telah berjaya mengurangkan masalah pelajar ponteng sekolah. Selain itu, peranti ini berhubung terus dengan aplikasi ‘Pepatih MySekolah’ satu aplikasi merekod kehadiran dan masalah disiplin pelajar.

Kecanggihan sekolah ini yang menggunakan teknologi baharu bukan sahaja dilaporkan di media massa. Ia turut viral di media sosial. Ramai netizen berkongsi pandangan mereka mengenai aplikasi ini. Malah, rata-ratanya setuju penggunaan aplikasi canggih ini memudahkan ibu bapa untuk memantau kehadiran anak-anak mereka ke sekolah.

Semoga akan lebih banyak lagi penggunaan teknologi canggih dicipta untuk memudahkan manusia. Ada lagi artikel menarik menarik mengenai teknologi canggih yang boleh anda baca. Klik pautan di bawah.

Lihat Inovasi Bekas Jurutera Google Dalam Menghasilkan Sarung Tangan Basikal

Pelajar Ini Hasilkan Semula Game Pokรฉmon Dengan Peta Malaysia

Pelajar Ini Curi Perhatian Syed Saddiq Selepas Berjaya Hidupkan Motosikal Menggunakan IC