Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Polis telah menahan 34 pengarah syarikat dan dua pengurus setelah mendapati bahawa 19 syarikat pengedar sejuk didapati terlibat dalam aktiviti kartel daging yang diimport, lapor Free Malaysia Today.

Mereka yang ditangkap terdiri daripada 26 lelaki dan 10 wanita dan dibuat dalam operasi yang dilakukan di enam negeri serentak pada 9 April.

Pengarah Siasatan Jenayah Bukit Aman, Huzir Mohamed berkata, tujuh syarikat itu berada di Johor, Kuala Lumpur (empat), Selangor (empat), Perak (satu), Pulau Pinang (dua) dan Kedah (satu).

Katanya, 19 syarikat itu didapati bersekongkol dengan syarikat tempatan yang dibenarkan mengimport daging beku dari Brazil secara sah.

“Menurut premit pengimport, perusahaan hanya dibenarkan mengimport 27 tan daging untuk satu premit yang dikeluarkan. Siasatan menunjukkan bahawa syarikat itu hanya menggunakan empat dari lima premit pengimport yang dikeluarkan untuk tahun 2020.

“Pengimport itu, bagaimanapun, telah mengagihkan lebih dari 1,000 tan kepada 202 pelanggan seperti yang dibuktikan dalam invois yang dirampas. Siasatan juga menunjukkan keuntungan tahunan 19 syarikat itu antara RM1 juta hingga RM52 juta,” katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di sini hari ini.

Selain mengimport dari Brazil, pengimport juga menerima bekalan dari syarikat tempatan, di mana bekalan daging dibungkus semula sebelum diedarkan kepada pelanggan.

Dia mengatakan syarikat juga menyediakan kotak dengan logo halal untuk mengemas semula daging untuk memenuhi pesanan pelanggan.

“Kami mendapati bahawa syarikat itu menerima banyak pesanan kerana menawarkan harga yang lebih rendah dibandingkan dengan pengedar daging halal yang lain, serta kemudahan kredit tiga bulan berbanding dengan penghantaran tunai yang diamalkan oleh syarikat lain,” katanya, sambil menambah bahawa aktiviti ini menimbulkan kebimbangan dan keraguan mengenai status halal daging di pasaran.

Huzir berkata ini tidak hanya mempengaruhi umat Islam tetapi juga seluruh rakyat Malaysia kerana kebersihan daging yang dibungkus semula tidak dapat ditentukan dan ia tidak diluluskan oleh Jabatan Veterinar.

Dia mengatakan bahawa polis akan meneruskan siasatan mereka terhadap isu tersebut dan berharap penangkapan akan dilakukan, sambil menambah bahawa mereka sedang mengesan dua lelaki yang dipercayai sebagai dalang di sebalik kartel terbabit.

Pada 1 Disember tahun lalu, Vocket melaporkan serbuan yang dilakukan oleh beberapa agensi penguatkuasaan di gudang sejuk beku di Senai. Serbuan itu mendedahkan aktiviti kartel yang menyeludup daging dari luar negara dan membungkus semula dengan logo halal untuk dijual di Malaysia.

Taktik tersebut ‘dihidu’ pihak berkuasa dengan hasil risikan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) dimana sindiket tersebut bertindak menjadikan gudang berkenaan sebagai lokasi untuk membuat label dan cap palsu lalu tampalkan ia pada kotak daging yang telah dibungkus semula itu.

Tindakan itu dibuat bagi menyakinkan pemborong di Malaysia kononnya bekalan daging sejuk beku itu diperoleh dari negara yang dibenarkan pengimportannya sebelum dipercayai diedar ke pasaran tempatan.

Guna daging kuda dan kanggaru, sindiket ‘meat cartel’ dilaporkan sudah 40 tahun beroperasi. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Guna Daging Kuda Dan Kanggaru, Sindiket ‘Meat Cartel’ Dilaporkan Sudah 40 Tahun Beroperasi

Taktik Sindiket Seludup Daging Haram Dan ‘Rebrand’ Dengan Logo Halal Di Johor Terbongkar