Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Seorang murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Kampung Selamat di Tasek Gelugor koma disyaki dijangkiti virus ensefalitis Jepun (JE).

Pengarah Kesihatan Pulau Pinang Datuk Dr Lailanor Ibrahim ketika mengesahkan perkara itu, berkata murid itu kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) sebuah hospital swasta di Bayan Baru.

“Kami menerima laporan kesihatan pesakit dan hasil pemeriksaan atau ujian cecair tulang belakang pesakit itu oleh hospital swasta berkenaan mendapati ia mendorong positif JE,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Semalam, sebuah stesen televisyen swasta melaporkan murid terbabit berada dalam keadaan kritikal dan koma selepas dijangkiti JE.
Murid itu dikatakan mengalami demam panas sejak 18 Mei dan dirawat di Hospital Kepala Batas sebelum dipindahkan ke hospital swasta berkenaan.

Dr Lailanor berkata pihaknya akan mengikut tatacara operasi standard (SOP) yang ditetapkan Kementerian Kesihatan dalam menjalankan siasatan lanjut berhubung kes itu.

“Kami akan membuat siasatan secara terperinci antaranya menjalankan temu bual dan pemeriksaan dengan keluarga pesakit, rakan-rakan pesakit termasuk pergi ke sekolahnya untuk menyiasat bagaimana pesakit boleh dijangkiti JE,” katanya.

Beliau berkata satu satu jawatankuasa khas juga ditubuhkan bagi menjalankan siasatan dan laporan lengkap berhubung kes itu akan dihantar ke Kementerian Kesihatan.

Sementara itu Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan negeri Dr Afif Bahardin berkata Jabatan Veterinar Pulau Pinang menjalankan pemeriksaan dan mengambil sampel di kawasan ladang babi yang terdapat di Kampung Selamat untuk ujian.

“Sebagai langkah awal, kami akan ‘fogging’ kawasan berkenaan dan siasatan lanjut akan dijalankan bagi mengenal pasti sama ada pesakit itu dijangkiti JE disebabkan ternakan di kawasan berkenaan atau sebaliknya,” katanya.

Kerajaan negeri akan mengimbil tindakan selanjutnya berhubung penyakit JE selepas menerima laporan lengkap daripada Jabatan Kesihatan dan Jabatan Veterinar, kata Dr Afif.

Guru Besar SK Kampung Selamat, Hawa Mat Yazid yang ditemui pula berkata beliau berharap pihak berkuasa mengambil tindakan segera bagi memantau penyakit itu kerana sekolah berkenaan terletak kira-kira dua kilometer daripada ladang babi.

Beliau berkata selain sekolah itu, terdapat beberapa sekolah lagi yang berhampiran kawasan ladang ternakan berkenaan.

“Saya sendiri elawat murid itu dan keadaannya kritikal jadi pihak sekolah tubuhkan tabung bantuan khas bagi membantu murid berkenaan,” katanya. – Bernama, 30 Jun, 2014.

Sumber: The Malaysian Insider

Anda Mungkin Suka