Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Korea Utara akhirnya merekodkan kes pertama COVID-19 setelah lebih daripada dua tahun pandemik. Disebabkan itu, Kim Jong Un telah menyeru kerajaan komunis Korea Utara untuk meningkatkan langkah-langkah pencegahan COVID-19 ke tahap yang maksimum. Media rasmi Korea Utara menyatakan bahawa sejumlah orang yang didapati demam di ibu kota Pyongyang mengesahkan bahawa mereka dikesan dengan varian omicron.

Korea Utara sebelum ini mendakwa negara komunis itu mempunyai rekod yang sempurna dalam mencegah wabak COVID-19, dakwaan yang diragukan oleh para ahli di luar negara. Negara yang berjumlah 26 juta orang ini juga tidak mengikut program vaksinasi, setelah kerajaan mencegah vaksin yang ditawarkan oleh program pengedaran Covax yang disokong PBB.

KCNA berkata Kim mengadakan pertemuan Politbiro Bahagian Pekerja Korea, di mana anggota memutuskan untuk meningkatkan tindakan anti-virusnya. Kim selama pertemuan itu menyerukan kepada pegawainya untuk mencegah penularan wabak tersebut dan menghilangkan sumber jangkitan secepat mungkin. Kim juga meminta para pegawai meredakan ketidakteraman awam dan situasi negatif lain, yang boleh “memanas” sebagai langkah anti-pandemi.

Kim mengatakan bahawa “masyarakat yang berfikiran tunggal adalah jaminan paling kuat untuk menang dalam perjuangan anti-pandemi ini,” kata KCNA seperti dilansir AP.

Pengumuman jangkitan COVID-19 di Korea Utara datang setelah NK News, laman berita yang memfokuskan kepada Korea Utara, mendapat laporan dari sumber yang tidak dinamakan, yang mengatakan pihak berwenang telah melakukan penguncian terhadap kota Pyongyang. Namun kerajaan Korea Selatan berkata mereka tidak dapat mengesahkan laporan tersebut.

Untuk rekod, Korea Utara bukanlah satu-satunya negara yang tidak dilaporkan wabak COVID-19. Turkmenistan, negara yang mempunyai dasar tertutup di Asia Tengah, telah melaporkan bahawa tiada wabak COVID-19 yang melanda negara tersebut, walaupun dakwaan itu diragukan oleh para ahli.

‘Malaysia buat jenayah yang tidak boleh dimaafkan’ – Korea Utara putus hubungan dengan Malaysia. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

‘Malaysia Buat Jenayah Yang Tidak Boleh Dimaafkan’ – Korea Utara Putus Hubungan Dengan Malaysia

Korea Utara ‘Seksa’ Pesakit COVID-19 Kelaparan Hingga Mati, Mayat Mereka Dibakar

Padah Langgar SOP COVID-19 Di Korea Utara, Pegawai Dihukum Mati Oleh Kim Jong Un

Anda Mungkin Suka