Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Seorang pendaki Malaysia hampir maut sebelum seorang pemandu arah sherpa Nepal membuat keputusan untuk menurunkannya dari puncak Gunung Everest dalam misi menyelamat yang ‘jarang berlaku’.

Artikel Berkaitan:

Gelje Sherpa, 30, berkata, dia sedang memberi panduan kepada pendaki China untuk menawan puncak setinggi 8,849 meter (m) tersebut ketika insiden pada 18 Mei lalu.

Dia terlihat mangsa berpaut pada tali dan turut menggigil kesejukan di ‘zon maut’ di mana suhu pada ketika itu berada di bawah -30 darjah Celsius.

Gelje menurunkan pendaki tersebut sejauh 600 meter dari kawasan Balcony ke South Col yang mengambil masa sekitar enam jam. Seorang Sherpa lain, Nima Tahi turut bergabung dalam penyelamatan tersebut.

“Kami membungkus pendaki tersebut dengan tikar tidur, bergantian membawanya di belakang kami menuju kamp III,” kata Gelje.

Helikopter dengan menggunakan tali panjang kemudian mengangkatnya dari Camp III setinggi 7.162 meter turun ke base camp.

“Penyelamatan pendaki pada ketinggian tersebut hampir tidak mungkin jadi,” kata wakil Pejabat Pelancongan, Bigyan Koirala, kepada Reuters. “Ini adalah operasi yang sangat jarang berlaku.”

Gelje berkata dia meyakinkan kliennya dari China untuk menghentikan upaya mencapai puncak dan turun dari gunung, dengan mengatakan bahawa menyelamatkan pendaki tersebut lebih penting daripada berdoa di biara.

“Menyelamatkan satu nyawa lebih penting daripada berdoa di biara,” kata Gelje, seorang penganut Buddha yang taat.

Sementara itu, Tashi Lakhpa Sherpa dari Seven Summit Treks yang memberikan bantuan logistik kepada mangsa enggan mendedahkan identitinya atas sebab privasi.

“Pendaki itu sudah pulang menaiki penerbangan ke Malaysia pada minggu lalu,” katanya.

Nepal mengeluarkan 478 permit mendaki pada musim kali ini yang bermula pada Mac hingga Mei dan sekurang-kurangnya 12 pendaki maut manakala lima dilaporkan hilang di lereng Everest.