Keselamatan sentiasa menjadi satu isu penting buat penumpang, tetapi apabila mereka mengetahui bahawa mereka berada di dalam tangan yang selamat – juruterbang yang berpengalaman dan syarikat penerbangan yang pentingkan keselamatan – penumpang akan percaya bahawa mereka akan sampai ke destinasi dengan baik.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

AirlineRatings.com telah menamakan syarikat penerbangan paling selamat di dunia dan bagi tahun ini, ianya dimenangi oleh syarikat dari Australia, Qantas.

Dengan laporan kemalangan yang jarang berlaku dalam masa 12 bulan yang lalu menyaksikan peningkatan prestasi oleh Qantas dari tahun ke tahun.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh AirlineRatings.com, mereka menyatakan bahawa Qantas telah berjaya menunjukkan kepimpinan yang tinggi serta komitmen untuk memastikan keselamatan berada di tahap terbaik.

Qantas-Points-Plane

Finder

Bagi negara jiran, Singapore Airlines berjaya menempatkan diri di dalam kelompok 20 penerbangan paling selamat.

AirlineRatings telah mengumpul data untuk 405 syarikat penerbangan di seluruh dunia bagi menyenaraikan 20 syarikat penerbangan paling selamat dan menggunakan 12 kriteria antaranya audit dari kerajaan, badan pentadbiran penerbangan dan beberapa persatuan.

Mereka juga mempertimbangkan beberapa rekod kemalangan dan insiden serius yang pernah dicatatkan sepanjang tahun ini.

20 syarikat penerbangan paling selamat adalah : Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar Airways, Scandinavian Airline Sistem, Syarikat Penerbangan Singapura, Swiss, dan United Airlines dan Virgin syarikat penerbangan (Atlantik dan Australia).

Berikut adalah artikel lain mengenai penerbangan dan beberapa tips untuk menambah pengetahuan anda. Klik pautan di bawah untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Ini Cara Mudah ‘Refund’ Tiket Penerbangan Apabila Visa Tidak Lulus

Ini Sebab Mengapa Anda Perlu ‘Hand Carry’ Powerbank Ketika Penerbangan

7 Tip Untuk Penerbangan Lebih Selesa Dan Murah Dengan AirAsia