Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pendakwah Indonesia yang dilarang masuk ke Singapura menyifatkan bahawa Singapura adalah tanah Melayu sama seperti Riau tempat asal beliau, disebabkan itu beliau tidak akan berputus asa untuk melawat negara itu, katanya dalam satu video yang dimuat naik di laman YouTube seperti yang dilaporkan oleh Channel News Asia.

Baginya, orang di Riau melihat Singapura sebahagian daripada tanah mereka kerana Singapura adalah sebahagian daripada kerajaan Melayu Temasek. “Mengatakan saya bosan ke Singapura sama dengan mengatakan saya bosan ke Minangkabau. Ini kerana Singapura adalah tanah Melayu. Nenek saya mempunyai abang, anak dan cucu yang tinggal di Singapura,” katanya.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Somad berkata hasratnya melawat Singapura baru-baru ini adalah untuk membolehkan isteri dan anak-anaknya mengenali nenek moyang mereka. Somad dan enam orang yang bersamanya tiba di Terminal Feri Tanah Merah pada Isnin dan dihantar pulang ke Batam pada hari yang sama.

Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (MHA) Singapura berkata beliau terkenal dengan ajaran pelampau, yang tidak boleh diterima di Singapura yang berbilang bangsa dan agama. Komen Somad ‘menghalalkan’ pengeboman berani mati dalam konteks konflik Israel-Palestin dan dianggap sebagai operasi ‘syahid’ juga tidak boleh diterima oleh MHA.

Disebabkan kejadian ini, penunjuk perasaan berkumpul di kedutaan Singapura di Jakarta dan konsulat agung Singapura di Medan pada hari Jumaat, mereka menentang keputusan Singapura untuk menafikan kemasukan Somad. Penunjuk perasaan di Jakarta, yang merupakan anggota Pembela Ideologi Syariah Islamiah (Perisai), menuntut kedutaan Singapura memberikan penjelasan berhubung insiden itu dan memohon maaf secara terbuka. Kumpulan itu juga menuntut agar duta Singapura ke Indonesia diminta meninggalkan negara itu.

Bagaimanapun, kenyataan pegawai kanan Agensi Counterterrorism Nasional Indonesia (BNPT) kepada media antarabangsa seolah bersetuju dengan tindakan Singapura sambil beranggapan bahawa keputusan itu disebabkan syarahan, sikap dan pandangan eksklusif serta tidak bertolak ansur yang menjadi bahan asas kepada radikalisme.

“Saya melihat ini sebagai pengajaran penting bagi Indonesia untuk turut mengambil langkah berjaga-jaga dari hulu dengan melarang pandangan radikal, pemahaman dan ideologi yang boleh membawa kepada tindakan keganasan dan keganasan,” kata Brigedier Jeneral Ahmad Nurwahid, yang merupakan pengarah penyeliaan pencegahan keganasan dalam BNPT .

Beliau menambah: “Kerajaan termasuk BNPT menghormati setiap dasar yang diambil oleh negara lain. Tidak ada usaha untuk campur tangan mengenai penolakan kedatangan pendakwah Abdul Somad dan rombongannya.”

Media jiran dakwa Malaysia antara tiga negara yang suka mencuri hasil laut Indonesia. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Media Jiran Dakwa Malaysia Antara Tiga Negara Yang Suka ‘Mencuri’ Hasil Laut Indonesia

‘Kami Bukan Republik Pisang’ – Indonesia Beri Peluang Kedua Kepada Tesla Untuk Teruskan Rundingan

Indonesia Tolak Usaha Malaysia Jadikan Bahasa Melayu Bahasa Kedua ASEAN?