Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkata bahawa baginda tidak mempunyai pilihan selain memberi perkenan bagi pembubaran Parlimen yang dipohon Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berikutan perkembangan politik yang “mengecewakan”.

Artikel Berkaitan:

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pegawai Pengawal Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, Yang di-Pertuan Agong bertitah keputusan baginda adalah untuk mengembalikan mandat kepada rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka memilih kerajaan baharu dan stabil.

Beliau seterusnya menegaskan bahawa sebuah negara yang kuat adalah dengan memastikan kestabilan politik dan kemakmuran ekonomi yang berterusan demi negara dan rakyatnya.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia menzahirkan rasa kecewa dengan perkembangan politik kebelakangan ini dan Baginda tidak mempunyai pilihan selain memperkenankan permintaan perdana menteri agar mandat itu dikembalikan kepada rakyat bagi membolehkan kerajaan yang stabil dipilih.

“Justeru, Seri Paduka berharap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menjalankan Pilihan Raya Umum ke-15 seawal-awalnya selepas mengambil kira musim monsun barat daya yang dijangka bermula pertengahan November ini,” kata kenyataan itu.