Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Selepas perbincangan bersama pihak Marvel Studios, akhirnya watak yang dipegang hak ciptanya oleh Sony Pictures, Spider-Man dapat menyertai Marvel Cinematic Universe(MCU). penampilan sulung Spider-Man lakonan Tom Holland dapat dilihat dalam filem ‘Captain America: Civil War’.

Namun dalam satu laporan, Sony Pictures sebenarnya dapat membeli hak cipta kesemua watak Marvel pada harga USD25 juta sahaja! Tawaran berkenaan dibuat oleh Marvel pada tahun 1998, di mana pada ketika itu Marvel sangat terdesak dan memerlukan duit untuk dana mereka.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Tetapi Sony Pictures hanya berminat untuk satu watak Marvel sahaja ketika itu; Spider-Man. Seorang executive Marvel ketika itu dengan nama Yair Landau telah mengemukakan tawaran berkenaan kepada pegawai atasannya namun ditolak mentah-mentah.

avengers xmen

“Pada ketika itu, seorang pun tidak berminat dengan watak superhero dan apa yang mereka nampak hanyalah Spider-Man yang berpotensi untuk berjaya,” kata Landau. Disebabkan penolakan ini pihak Marvel membuat keputusan untuk membuat filem mereka sendiri.

Hasilnya? Tercetuslah MCU yang kita lihat dan ikuti ketika ini. Jika Sony yang menghasilkan MCU ini, tidak pasti ianya akan menjadi gah seperti MCU yang sedia ada. Namun ianya satu peluang yang terlepas kepada sony yang dapat memegang hak cipta watak Marvel hebat seperti Iron Man Thor dan Black Panther.

Jauh di lubuk hati, mereka pasti rasa rugi dengan menolak tawaran pada tahun 2008 ini. Pada pandangan anda, filem Spider-Man keluaran Sony Pictures yang mana paling anda suka? Tobey Maguire tetap Spider-Man pilihan kami.