Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Nampaknya apa sahaja barangan yang mempunyai kaitan atau nama Steve Jobs mempunyai nilai yang ‘gila’ ketika ini. Pada tahun 1973, Steve Jobs pernah membuat permohonan kerja di sebuah syarikat dan surat permohonan ini entah bagaimana disimpan rapi sehingga kini.

Surat ini dijual dalam satu acara lelongan oleh syarikat lelongan RR dan pada mulanya dijangka dijual pada harga hanya USD50,000. Tetapi, dalam acara lelongan sebenar, ianya terjual pada harga USD174,757 (RM684,000+-) lebih 3 kali ganda harga ianya dijangka terjual.

Job Surat
Surat permohonan kerja Steve Jobs pada tahun 1973
Job OS
Manual Mac OS X dengan tanda tangan Steve Jobs

Permohonan kerja ini dibuat selepas beliau drop out daripada Reed College pada tahun 1992 dan menurut naib presiden RR Auction, Booby Livingston berkata individu yang membida surat kerja Steve Jobs ini adalah entrepreneur yang menjadikan Steve Jobs sebagai idola mereka.

“Dokumen ini adalah sesuatu yang sangat menarik tentang perjalanan hidup Steve Jobs. Sewaktu ini beliau tidak mempunyai apa-apa tetapi ketika ini, beliau adalah salah seorang insan yang paling hebat pernah muncul di abad ini,” kata Livingston.

Antara barangan lelongan lain yang mempunyai kaitan dengan Steve Jobs yang turut terjual adalah buku manual Mac OS X yang mempunyai tandatangan Steve Jobs (USD41,806) dan newspaper clipping dengan tandatangan Steve Jobs (USD26,950).

Itulah nilai untuk barangan Steve Jobs ketika ini. Tiada maklumat tentang siapa pembeli untuk barangan ini ketika ini namun, yang pasti mereka sangat sanjungi jasa Steve Jobs kepada Apple dan dunia teknologi.