Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Malaysia merupakan di antara negara yang mempunyai kadar penembusan jalur lebar paling tinggi di negara-negara Asia Tenggara mengikut UNICEF.

Walaupun begitu, pengguna Malaysia terpaksa membayar lebih untuk kelajuan yang lebih kecil berbanding pengguna-pengguna lain di negara jiran.

Perbandingan jalur lebar antara negara. Says
Perbandingan jalur lebar antara negara. Says

Perkara ini telah diperhatikan dengan penuh minat oleh syarikat telekomunikasi negara jiran, iaitu MyRepublic dari Singapura. Mereka bercadang mengubah lanskap internet Malaysia dengan ‘mengganggu’ (disrupt) pasaran.

“Kami mahu menawarkan 100Mbps pada harga RM60 dan RM 70 sebulan,” kata Malcolm Rodrigues, CEO syarikat berkenaan.

Digital News Asia
Digital News Asia

MyRepublic merupakan syarikat yang berjaya mengganggu lanskap pasaran jalur lebar Singapura.

Pada May 2014, syarikat ini menawarkan jalur lebar dengan kelajuan 1Gbps pada harga S$49 (US$36) sebulan ketika pesaing terdekat, Starhub menawarkan servis yang sama pada kadar S$395.90 (US$294).

MyRepublic
MyRepublic

Pada Februari 2015, semua penyedia jalur lebar di Singapura menawarkan servis berkenaan pada harga S$49 ke S$69.90 (US$52).

Telekom Malaysia (TM) pula menawarkan pakej UniFi 30Mbps pada kadar terendah RM179 sebulan.

TM
TM

Ketika ini MyRepublic sedang menunggu TM membuka akses rangkaian mereka pada tahun 2015-2016.

Rodrigues menjangkakan MyRepublic akan mula bertapak di Malaysia pada akhir 2015 atau awal 2016. Untuk membantu perkembangan syarikat di Malaysia dan serantau, syarikat itu telah mengupah seorang eksekutif jalur lebar berpengalaman warga Malaysia, Michael Lai, untuk menyertai pasukan itu.

Tech In Asia
Tech In Asia

Faktor utama yang menyebabkan syarikat ini mampu memperolehi keuntungan walaupun menjual perkhidmatan jalur lebar pada harga rendah adalah disebabkan kerana mereka mengamalkan struktur organisasi yang ‘ramping’ (lean).

Sebagai perbandingan, syarikat gergasi Singapore Telecommunications (Singtel) mempunyai 10,000 kakitangan manakala MyRepublic hanya mempunyai 88 kakitangan.

BACA: CEO Startup Kongsi Pengalaman Detik-Detik Awal Bersama Amanz.My

BACA: 5 Alat Asas Untuk Ruang Home Movie Theater Yang Mengasyikkan Di Rumah Anda

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram