Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kita semua mempunyai impian untuk menjadi kaya raya dan hidup dalam keadaan tenang tanpa memikirkan wang di dalam dompet atau pun akaun bank sama ada cukup atau pun tidak, tetapi bukti ini membuktikan golongan orang kaya elit ini hidup dalam gaya hidup berjimat yang cukup menghairankan kita.

Berikut adalah tabiat jimat tahap dewa golongan elit ini.

image4
HYPE
Papar Kerinduan Seorang Ayah, Filem Pendek ecoBrown’s Ini Undang Sebak
Baca lagi →

1. Hidup bawah kemampuan sendiri.
Mark Zuckerberg, CEO dan juga pengasas facebook memilih untuk berpakaian ringkas. Contohnya, pakaian selalu dipakai oleh Mark Zuckerberg ialah sehelai jeans dan tshirt kelabu. Dia juga hanya memandu kereta bernilai £20,000.

(Jumlah kekayaan £30.4bn)

2. Hidup di dalam rumah kecil
Warren Buffet, antara pelabur paling berjaya di dunia. Dia sangat terkenal dengan kesederhanaan. Masih tinggal di rumah yang dibeli 50 tahun dahulu di Omaha, Nebraska yang bernilai £21000 walaupun mempunyai hartanah lain.

(Jumlah kekayaan £41.8bn)

3. Lupakan tentang “class”
Aim Premiji, dikenali sebagai Csar Indian IT Industry. Suka travel dengan bajet yang sedikit dan berjimat. Contohnya tidak menghuni hotel 5 bintang ketika sedang bercuti. Menggunakan pinggan kertas ketika majlis perkahwinan anaknya.

(Jumlah kekayaan £10.1bn)

4. Menjaga pemakanan seharian.
Ingvar Kamprad, selain selalu memarahi orang lain yang tidak menggunakan kedua-dua belah kertas. Selalu makan meatball di kedai Ikea miliknya, ia juga untuk mengelakkan mengambil garam dan lada sachet bila makan.

(Jumlah kekayaan £2.3bn)

5. Mengurangkan jumlah kasut
Michael Bloomberg, bekas Datuk Bandar New York ini menjadi tajuk bualan utama setelah mengesahkan yang dia hanya memiliki 2 pasang kasut kerja sahaja sejak sedekad lalu. Hanya menukar tapak sahaja.

(Jumlah kekayaan £238m)

6. Buat dua kerja, Gaji pertama untuk simpan.
Jay Leno, pelawak, pelakon dan selebriti TV terkenal di Amerika. Semasa zaman muda, dia membuat dua kerja. Bekerja di kedai mejual kereta dan gerai makanan segera. Dia membelanjakan satu daripada gaji dan menyimpan satu lagi gaji. Sehingga kini dia melakukan dua kerja iaitu sebagai selebriti TV dan stand-up comedy.

(Jumlah kekayaan £238m)

7. Mempunyai senarai barang runcit yang tetap.
T. Boone Pickens, pengerusi BP capital. Hanya membeli barangan keperluan runcit yang terdapat dalam senarainya sahaja. Dia juga meletakkan bajet yang tetap untuk mengelakkan membeli keperluan yang tidak diperlukan.

(Jumlah kekayaan £1bn)

8. Hidup seperti tiada apa-apa.
Elon Musk, pengasas Space X dan juga kereta elektrik, Tesla. Sebelum Musk menjadi seorang jutawan, Musk cuba untuk hidup dengan 1 dollar sehari untuk menilai adakah dia mampu untuk hidup dengan 1 dollar tanpa makan gaji dan fokus pada impiannya. Ia ternyata berbaloi.

(jumlah kekayaan £8.6bn)

9. Beli apa yang perlu.
Seseorang yang pernah shopping bersama dengan Steve Job pernah menceritakan Job memilih untuk kesejukan daripada membeli baju sejuk yang baru. Ini kerana dia merasakan yang dia belum menggunakan baju sejuk sepenuhnya sehingga memerlukan dia beli yang baru

(jumlah kekayaan £4.6bn)

Artikel di atas disumbangkan oleh Mohamed Rajaie. Boleh ikuti beliau di sini.

Anda Mungkin Suka