Rata-rata rakyat Malaysia marah apabila kerajaan mengumumkan penarikan subsidi minyak. Tetapi kemarahan sedikit reda bilamana penarikan subsidi tersebut disertakan dengan penurunan harga minyak.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Memandangkan harga minyak telah diapungkan mengikut pasaran dunia, maka terdapat banyak spekulasi tentang ketulusan kerajaan dalam penentuan harga. Ada yang setuju dan ada yang tidak terhadap spekulasi tersebut.

Kami disini tidak berminat untuk bercerita tentang politik apatah lagi memihak kepada mana-mana parti politik. Kami hanya ingin berkongsi penulisan seorang pengguna Facebook bernama Abu A’aff Al-Aajily yang menulis tentang perbezaan di Australia tanpa subsidi minyak.

HYPE
4 Sebab Anda Wajib Tonton Filem Pendek ‘3 Sekawan’ Pada Hari Malaysia Ini
Baca lagi →

Dari penulisan beliau, kami dapat simpulkan bahawa tanpa subsidi banyak pengajaran yang boleh diambil apabila melihat dari sudut positif.

Ini perkongsian tersebut:

View post on imgur.com

Patutlah tiada subsidi minyak di Australia… Mereka ada banyak pilihan:

  1. RON91 untuk golongan miskin (contohnya rakyat Malaysia yang melancong ke Australia)
  2. RON95 untuk golongan pertengahan (contohnya rakyat Malaysia yang kaya datang Australia untuk tujuan bisnes atau hantar anak study)
  3. RON98 untuk golongan kaya (contohnya rakyat Malaysia yang terlajak kaya kerana merupakan isteri dot dot dot datang shopping di Australia)

Tak termasuk dalam gambar, ada satu lagi kelas minyak E10 – petrol dicampur ethanol sebanyak 10%. Itu untuk golongan terlajak miskin (contohnya rakyat Malaysia yg tak mampu melancong ke Australia)

Rakyat diutamakan petrol dipelbagaikan

View post on imgur.com

Ingatkah anda, satu masa dulu Petronas terpaksa belanja jutaan ringgit untuk tampalkan logo stesen minyak mereka yang seakan-akan logo sebuah parti politik lawan?

Adakah perbelanjaan jutaan ringgit terpaksa dibuat sekali lagi bagi menambahkan panel yang mempamerkan harga minyak semasa?

Di Australia, harga minyak berubah-ubah hampir setiap hari, malah harga minyak di dua buah stesen minyak bersebelahan juga berbeza-beza. Stesen minyak yang dikuasai syarikat hypermarket tempatan akan menawarkan diskaun 4 sen jika doket resit membeli belah dipamerkan (bagi pembelian melebihi AUD $30)

Hairan, walaupun tiada subsidi minyak saya lihat tiada orang pakai motor kapcai di Australia selain posmen.

View post on imgur.com

Jika di negara kita, harga barang sentiasa naik, lain pula halnya di Australia. Harga barang semakin menurun. 4 tahun lalu, harga roti ini ialah AUD $1.20 sebuku. Kira-kira dua tahun lalu, harganya turun AUD $1 sebuku.

Dalam lawatan kali ini, saya dapati harganya turun lagi AUD $0.85 sebuku. Ini hanyalah satu contoh barangan di samping pelbagai lagi barangan lain yang juga semakin turun harganya. Mungkin inilah manfaatnya apabila tiada subsidi minyak di Australia.

Semoga harga roti di Malaysia juga akan menurun dalam tempoh 2 tahun selepas subsidi minyak dimansuhkan.

Oh, seblum saya lupa, harga-harga yang diaebutkan di atas adalah termasuk cukai GST sebanyak 10%. Malaysia mengambil langkah tepat menuju negara maju dgn memperkenalkan cukai GST bermula April 2015, malah lebih murah berbanding Australia. Tentu ekonomi Malaysia akan bertambah baik.

LIKE Facebook The Vocket