Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Tempat terbengkalai dan terbiar lama sinonimnya dikaitkan dengan kewujudan entiti mistik, perkara sebegini tidak asing lagi dengan kepercayaan sebahagian daripada kalangan masyarakat Melayu di Malaysia.

Perkataan seram itu juga sangat subjektif sebenarnya, bergantung pada pandangan setiap individu itu sendiri. Seram kadang-kala boleh jadi sangat menakutkan, ada masa seram juga boleh jadi sangat menyeronokkan. Bagaimana pula dengan anda?

image4
HYPE
Papar Kerinduan Seorang Ayah, Filem Pendek ecoBrown’s Ini Undang Sebak
Baca lagi →

Memburu tempat-tempat terbiar, ini di antara senarai tempat abandoned yang paling popular di Malaysia.

Sumber

1. Highland Tower
Terletak di Taman Hillview, Ulu Klang, Selangor. Pada tanggal 11 Mac 1993, salah satu daripada blok bangunan Higland Tower runtuh dan mengakibatkan sebanyak 48 nyawa terkorban. Selepas kejadian itu, 2 lagi blok bangunan ini terus ditinggalkan kosong tidak berpenghuni sehinggalah sekarang.

2. Banglo Mona Fandey
Mona Fandey, baru sebut sahaja namanya sudah cukup buat bulu roma anda menegak. Mona Fandey atau nama penuhnya Maznah Binti Ismail merupakan seorang penyanyi pop yang cukup popular pada zaman 90an.

Selain terkenal sebagai penyanyi, Mona Fandey juga turut dikenali sebagai pengamal ilmu batin. Pernah dikaitkan dengan kes pembunuhan ahli politik, Dato Mazlan yang mana mayatnya ditemui tersimpan di dalam stor banglo ini.

3. Kemayan City , Johor Bahru
Pusat membeli-belah, Kemayan City di Johor ini sudah terbiar lebih dari 10 tahun lamanya. Terletak berhampiran Jalan Skudai, tempat ini sering-kali dikaitkan dengan cerita-cerita mistik yang mana kebanyakan mangsanya adalah warga Singapura.

4. Villa Nabila
Juga terletak di Johor, Villa Nabila di antara tempat seram yang cukup popular ceritanya di Malaysia sehinggakan ada filem yang diadaptasi berdasarkan kisah ini.

5. Mimaland
Taman tema Jurassic Park pertama di Malaysia. Bertempat di Gombak, Mimaland dahulunya terkenal sebagai tempat hiburan keluarga yang menceriakan. Pernah menjadi lokasi pengambaran filem lakonan Faizal Hussain, namun terpaksa ditutup pada tahun 1994 atas faktor keselamatan.

Selain daripada penyebab kes kematian warga negara singapura, Mimaland turut di dakwa atas faktor penyebab berlakunya pencemaran alam sekitar. Sekarang, tempat yang berkeluasan hampir 300 ekar ini dibiarkan sepi terbengkalai.

Anda Mungkin Suka