Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Bakal dilancarkan esok pada jam 8 pagi, 17 Februari 2021, DidikTV menerima pelbagai respon netizen terutamanya ibu bapa.

Kebanyakan ibu bapa menyatakan keterujaan mereka dengan adanya DidikTV kerana ianya dilihat sebagai salah satu langkah yang cukup progresif dalam usaha memperkasakan sistem PdPR sedia ada.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Proses P&P lebih efektif dan menarik melalui DidikTV

Didik-TV-1200×816

Sumber: Bernama

Bakal ke udara di ntv7, DidikTV mengetengahkan teknik pengajaran dan pembelajaran yang lebih efektif dan berkesan dengan bantuan grafik dan animasi yang menarik. Maka, pelajar tak mudah bosan dan lebih mudah faham sukatan pelajaran yang dikongsikan.

Arbaiah binti Subeh, ibu kepada Nur Khairina Binti Baharom pelajar tahun 6 Sekolah Kebangsaan Telok Gadong berkata “Dengan adanya DidikTV, saya harap anak saya lebih fokus dalam sesi P&P. Kalau belajar secara online, susah saya nak pantau kerana dia guna telefon bimbit. Ni kalau dah tayang di TV, memang jelas sangat proses P&P yang dijalankan. Kita ibu bapa pun tak rasa bimbang.”

Berharap dengan adanya DidikTV proses pembelajaran anak bongsunya menjadi lebih efektif, ibu kepada 4 orang cahaya mata ini, menyokong penuh inisiatif yang diambil KPM.

Menurut KPM, mereka pernah menyediakan program TV pendidikan melalui TV Okey RTM, Tutor TV Astro dan [email protected] tetapi buat pertama kalinya saluran khusus TV Pendidikan secara terestrial iaitu [email protected], diperkenalkan dengan pengisian pendidikan dari jam 7 pagi hingga 12 tengah malam setiap hari.

0001-1200×1200

Bakal ditayangkan di ntv7, DidikTV juga boleh ditonton melalui beberapa siaran lain seperti Astro di saluran 147, saluran 107, MYTV atau melalui ntv7 di TV unifi.

Bagi anda yang memiliki set TV digital bersepadu (iDTV) , anda boleh menggunakan antena dan lakukan penalaan automatik untuk mendapatkan saluran DidikTV.

Jadi, jangan lupa untuk tune-in ke saluran ntv7, TV3, MHI dan KPM pada jam 8 pagi esok bagi sama-sama menyaksikan pelancaran DidikTV. Semoga usaha murni KPM dijadikan sebagai batu loncatan dalam usaha pelajar menguasai pembelajaran PdPR dengan lebih baik.

Ketahui juga bagaimana DidikTV bakal memberi manfaat buat para pelajar dengan klik pautan di bawah.

DidikTV KPM Akan Mula Bersiaran 17 Februari, Bakal Beri Manfaat Besar Buat Pelajar

Rakyat Malaysia Serta Bekas Hos Kongsi Kenangan Indah Bersama ntv7