Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Thailand mempromosikan ganja sebagai tanaman komersial dan sumber pendapatan bagi kumpulan petani di negara Gajah Putih, lapor Reuters.

“Setiap orang berhak menanam ganja dengan menjalinkan bekerjasama dengan hospital negeri untuk tujuan perubatan,” kata wakil jurucakap pemerintah Traisulee Traisoranakul, sambil menambah bahawa petani yang berminat juga harus meminta persetujuan dari pihak berkuasa.

“Sejauh ini, 2,500 isi rumah dan 251 hospital wilayah telah menanam 15,000 tanaman ganja,” katanya. “Kami berharap ganja dan rami akan menjadi tanaman tunai utama bagi petani.”

Kumpulan lain yang boleh memohon kebenaran menanam ganja termasuk universiti, syarikat komuniti, profesional perubatan dan profesional perubatan tradisional.

Pengumuman itu dibuat setelah Thailand tahun lalu mengeluarkan beberapa bahagian ganja dan rami (rami) dari senarai narkotiknya.

Traisulee mengatakan ganja juga dapat digunakan dalam makanan dan minuman di restoran, asalkan berasal dari pengilang yang diluluskan.

Bulan ini, kata Traisulee, Institut Ganja Perubatan akan mengadakan sesi penerangan untuk pelabur dan orang ramai.

Kumpulan ubat negara itu, Organisasi Farmaseutikal Kerajaan, mengatakan akan membeli ganja dari syarikat komuniti yang diluluskan dengan harga sehingga 45,000 baht (US $ 1,500) sekilogram, bagi mereka yang mengandungi 12% kanabidiol (CBD).

Thailand muncul negara pertama di Asia halalkan penggunaan ganja. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Thailand Muncul Negara Pertama Di Asia Halalkan Penggunaan Ganja

Thailand Keluarkan Ganja Daripada Senarai Narkotik, Mahu Kegunaannya Diperluas

Anda Mungkin Suka