Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Filem Tiger Stripes buatan Malaysia kini telah mencipta sejarah sebagai filem pertama yang berjaya memenangi hadiah utama di Semaine de la Critique (Cannes Critics’ Week) yang merupakan acara sampingan sempena anugerah berprestij dunia, Festival Filem Cannes.

Artikel Berkaitan:

Amanda Nell Eu yang juga merupakan pengarah Malaysia dan Asia Tenggara pertama yang memenangi hadiah utama €10,000 (RM49,622).

Filem ini juga bersaing untuk hadiah Camera d’Or, anugerah untuk filem cereka pertama terbaik yang dipersembahkan dalam salah satu pilihan Cannes (Official Selection, Directors’ Fortnight, dan International Critics’ Week).

Filem ini dibintangi oleh Zafreen Zairizal, Deena Ezral dan Shaheizy Sam.

Tiger Stripes mengisahkan tentang Zaffan, seorang remaja berusia 12 tahun yang berjuang untuk memahami tubuhnya yang mengalami akil baligh dan kemudian bergelut dengan perubahan fizikal dirinya.

Zaffan dipulaukan oleh masyarakat kerana dianggap pelik. Selepas membuat keputusan untuk melawan rasa takut dan menerima semua keanehan tentang dirinya, Zaffan mula berubah dan muncul sebagai seorang wanita yang kuat.

Filem ini merupakan terbitan bersama antara 8 wilayah termasuk Malaysia, Singapura, Taiwan, Perancis, Jerman, Belanda, Indonesia dan Qatar.

Tiger Stripes juga adalah filem cereka Malaysia keempat di Cannes, dan yang pertama sejak 2010.