Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Nota Editor : Catatan ini asalnya diterbitkan oleh Ustaz Mohammad Asraff Ayob Al-Hafiz, pakar bidang Al-Quran yang membantu memastikan masyarakat baca Al-Quran dengan kualiti yang Rasulullah sukai melalui tekniknya yang simple di TigaSeminar.com

JIKA ANDA ‘STRESS’ DI TEMPAT KERJA, TIPS INI BOLEH ‘MENYEJUKKAN’ ANDA

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Ketika menetap di New Zealand tiga tahun lepas, saya sering ke New Zealand post office yang terletak di Upper Riccarton, Christchurch. Selalunya saya sampai agak lewat. Jam 4.45 petang baru nampak muka sedangkan lagi 15 minit lagi pejabat pos akan tutup.

Selalunya saya sering berurusan dengan seorang pekerja perempuan. Berdasarkan penampilan, umurnya sekitar 50 an. Agak berumur bagi kerja seberat itu.

Yang menariknya adalah perilaku beliau. Wajahnya asyik tersenyum sahaja. Beliau akan melayani saya dengan teguran manis ‘Good day Mike. How can i help you?‘ sambil tangannya menghulurkan candy kepada Aliya, anak saya yang ketika itu mencecah 2 tahun setengah.

Cara beliau melayani saya (customer terakhir) seolah-olah saya lah customer pertamanya untuk hari itu. Tiada ‘muka kelat or muka robot’ & bersungguh-sungguh ia mengangkat kotak bungkusan yang agak berat itu.

Saya terfikir, alangkah bagusnya attitude ‘makcik’ ini. Tak nampak letih. Muka asyik senyum je. Kerja pun bersungguh.

Soalnya, bagaimana makcik ini memiliki attitude yang amat luar biasa sedangkan kerjanya biasa-biasa sahaja?

new-zealand-post-office

Jawapannya saya temui dari Mark, rakan setugas ketika saya bekerja sebagai cleaner di University of Canterbury. Beliau amat rajin bekerja dan berdedikasi tinggi dan sepanjang syif 3 jam kami yang bermula 4 – 7 pagi setiap hari, Mark hanya akan berbual dengan saya apabila semua tugasan selesai, tepatnya jam 7 ke atas.

No ‘zero chatting-chatting’, no ‘curi-curi tulang’.

Rumah Mark terletak di New Brighton, kira-kira 15-20 km dari Universiti. Perkara ajaib tentangnya adalah, beliau BERJALAN KAKI ke tempat kerja dan akan bertolak seawal 2.45 pagi agar tiba tepat jam 4 pagi.

Ia dilakukan setiap hari tanpa jemu. Suatu ketika saya bertanya Mark, ‘you tak letih ke jalan jauh just nak dapatkan gaji yg tak seberapa ni? Kan lebih baik you cari kerja lain lebih dekat?

Ini jawapan Mark. Ini nilai yang saya pegang seumur hidup. Kefahaman ini juga yang saya kongsikan kepada semua pekerja syarikat saya. Inilah ‘power’ – the right attitude yang akan hilangkan segala rasa stress dan situasi ‘panas’ di tempat kerja :

Mohd, its all about gratitude. I always love this job coz many other people can not find decent job easily.

Moral : Segalanya bermula dari dalam. Your inner world will shape your outer world. Apabila kita bekerja dengan pemikiran ‘syukur’, kerja akan dianggap nikmat & anda akan mengeluarkan ‘yang best-test’.

No more ‘tertekan’, no more ‘tension’.

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram