Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Komik yang kini boleh dibaca secara online sememangnya memberi impak kepada jualan buku komik terjemahan yang sedang berada di pasaran.

Selepas Comics House, sebuah lagi syarikat terjemahan komik negara, Tora Aman akan mengikuti jejak langkah syarikat Comics House kerana permintaan yang semakin berkurangan untuk setiap judul yang mereka terbitkan.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Tora Aman ditubuhkan sekitar tahun 1993 dengan pelepasan manga Doraemon.

Saya tahu, ramai yang membesar dengan komik Doraemon dan tanpa Tora Aman, tiadalah komik ini dalam versi bahasa Malaysia.

Selain Doraemon, karya manga epik lain yang dihasilkan Tora Aman adalah Detektif Conan, Great Teacher Onizuka, Slam Dunk dan Captain Tsubasa.

Cabaran buat Tora Aman adalah mereka perlu mencetak sekurang-kurangnya minimum 5000 unit untuk setiap volume untuk membolehkan mereka menjual pada harga RM5.90 untuk setiap unit.

Saya sempat pergi melawat kilang Tora Aman yang terletak di Puchong tempoh hari.

Sayu juga hati melihat keadaan di sana kerana hanya ada 3 orang pekerja yang sudah tua.

Setibanya saya di sana, terdapat bertimbun-timbun komik yang bakal dilelong dengan harga RM2.00 per komik. Ya, hanya RM2.00 berbanding harga asal iaitu RM5.90!

Kebanyakan komik yang ada adalah siri komik popular seperti Doraemon dan Detektif Conan.

Menurut pekerja ini, mereka akan mulakan lelongan bermula 11 April hingga 26 April 2017.

Namun bagi sesetengah pengumpul tegar komik termasuk saya, kami terlebih dahulu pergi ke sana agar dapat grab komik yang dikehendaki sebelum kehabisan stok.

Di bawah ini gambar-gambar saya ketika membuat lawatan membeli koleksi komik-komik yang ingin disimpan.

Jadi bagi yang mungkin mahu mencukupkan koleksi komik keluaran Tora Aman kegemaran anda, inilah peluang anda sebelum Tora Aman berkubur selamanya. Emosi jugalah bila dapat tahu yang mereka akan tutup operasi.

Terima kasih kerana menggembirakan aku sewaktu kecil dengan komik-komik awesome ini. Alamat untuk ke kilang ini anda boleh lihat di bawah. Sayonara, Tora Aman.

KLK Press Sdn Bhd,
No. 9, Jalan BK 1/18, Kinrara Industrial Park, Bandar Kinrara,
47100, Puchong, Selangor, 47100, Malaysia.

Artikel di atas disumbangkan oleh Amirullah Ismail. Beliau adalah seorang peminat komik Manga dari Jepun. Boleh ikuti beliau di sini.