Sewaktu cuti musim panas baru-baru ini saya berpeluang mengembara selama 70 hari di Eropah. Jenis pengangkutan yang saya gunakan termasuklah bas, kereta api, hitchhiking dan berjalan kaki.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Di sini saya kongsikan beberapa tips untuk rujukan anda.

1. Mengenai bas

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Saya guna GoEuro website untuk buat perbandingan harga.Informasi yang disediakan kat website tu boleh dikira agak padat. Saya dapat banyak tiket bas pada harga €1. Adakal bas wasktu malam lagi. Dari Milan ke London €7 sahaja.

Kalau bas lewat lebih daripada sejam, jangan diam je. Fight for your customers’ right! Kat Eropah mereka mementingkan human rights. Saya pernah kena bas jalan lewat juga. Jadi saya telefon customer service dia. Dapat ganti rugi tiket keretapi percuma.

Jika anda dalam trip yang agak bajet, gunakan bas malam untuk jimat kos penginapan.

2. Penerbangan

Semak harga tiket di Skyscanner app dulu kemudian semak pula di laman web rasmi syarikat penerbangan. Kadang kala harga di lama nwe rasmi lagi murah.

Syarikat penerbangan tambang murah : Ryanair, Easyjet, Eurowings.

Baca: 3 Perkara Asas Ini Boleh Bantu Anda Berjimat Sewaktu Travel Di Eropah

3. Hitchhiking

Kalau hitchhike, lebih senang tunggu kat stesen minyak atau lot parking berbanding di tepi jalan.

4. Keretapi

Jangan buat schedule yang padat sangat. Anda mungkin terpaksa habiskan masa yang laman di stesen keretapi, atau di dalam keretapi bila saja ada masalah di landasan. Contohnya kes bunuh diri. Banyak juga kes begini di Eropah. Aduhai.

Jangan berdiri dekat sangat dengan trek keretapi. Pernah ada kes orang gila yang tolak orang ke trek.

Kalau naik kereta api malam, semak nombor kereta api. Kemudian semak pula coach nombor berapa. Wajib buat yang ini jika tak nak end up bangun tidur kat tempat lain. Ini kes salah naik kereta api!

Guna pass Interail atau Eurail. Dia ni global pass. Anda boleh naik apa-apa saja keretapi yang anda nak naik dalam masa 5 hari ke 1 bulan. Tapi ada keretapi yang anda perlu buat tempahan awal ya. Harga tempahan tiket keretapi antara 0-11 Euro. Biasanya dalam range harga ni dan rarely more than that.

5. Pasal penipuan

Malangnya saya terjumpa banyak. Come face to face. Ada yang tipu duit dengan petisyen, gelang, curi phone, curi beg kat metro. Siap kena rampas kedua-dua beg saya kat Paris..

Tapi thank God, dapat balik akhirnya. Tak ada benda yang hilang.

Saya pernah berhadapan dengan kumpulan scam petisyen, scam gelang, peragut beg (ye, beg saya pernah kena ragut tapi peragut tu lepaskan beh saya masa melarikan diri), penyeluk saku dan banyak lagi kes yang agak menyeramkan.

Tapi syukurlah saya berjaya laluinya tanpa apa-apa kerugian dan kehilangan barang.

Baca: 10 Cara Berjimat Sehingga 50% Kos Pengangkutan Sewaktu Travel Di Eropah

Daripada pengalaman saya di atas, anda boleh ikut 3 tips ini :

1. Have your stand. Cakap ‘NO’ dengan tegas dan jika mereka cuba paksa atau cuba sentuh anda, jerit “POLIS!” atau go wild with your ‘reflect system’.

2. Jangan takut untuk menjerit dengan sekuat hati.

3. Tak kira di mana anda berada, sentiasa pastikan beg berada dekat dan melekat di badan anda. Dan sentiasa berwaspada.

6. Pasal penginapan

Saya suka Couchsurfing. Tapi banyak orang salah guna. So be careful especially girls.

Hostel searching guna Agoda. Hostelgeeks berguna juga kalau nak cari hostel yang berkualiti.

7. Book tour

Guna Get Your Guide

8. Currency

Jangan lupa aktifkan pengeluaran di luar negara bagi kad anda.

Ada curreny changer yang cuba kenakan service fee yang tinggi. So be sure to ask before hand.

9. Makanan

Tap water boleh minum, jangan minum air daripada circulating fountain (air pancut).

10. Bahasa

Agak susah kat Perancis, German and Eropah Timur kalau tau English sahaja. Kalau boleh, download offline google translate.

11. Gambar

Kalau travel solo, boleh bawa camera stand yang kecil.

12. Baju

Tak kira summer atau apa, bawa jaket! Hujan setiap hari, aduhai.

Last but not least, here is my exact itinerary:
62. Riga, Latvia (group)
61. Budapest, Hungary (group)
60. Plitvice, Croatia (solo)
59. Stein Am Rhine, Switzerland (solo)
58. Rhinefalls, Switzerland (solo)
57. Strasbourg, France (solo)
56. Colmar, Frances (solo)
55. Florence, Italy (solo)
54. Ljubljana. Slovenia (solo)
53. Vintgar, Slovenia (solo)
52. Lake Bled, Slovenia (solo)
51. Hallstatt, Austria (solo)
50. Vienna, Austria (solo)
49. Cesky Krumlov, Czech (solo)
48 Kutna Hora, Czech (solo)
47. Prague, Czech (solo)
46. Krakow, Poland (solo)
45. Wroclaw, Poland (solo)
44. Szcetin, Poland (solo)
43. Potsdam, Germany (trio)
42. Berlin, Germany (trio)
41. Neuschwanstein, Germany (duo)
40. München, Germany (duo)
39. Salzburg, Austria (duo)
38. Lucern, Switzerland (duo)
37. Zurich, Switzerland (duo)
36. Bern, Switzerland (solo)
35. Geneva, Switzerland (duo)
34. Interlaken, Switzerland (duo)
33. Lauterbrunnen, Switzerland (duo)
32. Zermatt, Switzerland (duo)
31. Konstanz, Germany (group)
30. Meersburg, Germany (group)
29. Titisee, Germany (group)
28. Tübingen, Germany (duo)
27. Köln, Germany (duo)
26. Gent, Belgium (duo)
25. Bruges, Belgium (duo)
24. Brussels, Belgium (duo)
23. Giethoorn, Netherlands (duo)
22. Zaanse Schans, Netherlands (duo)
21. Amsterdam, Netherlands (duo)
20. Kinderdijk, Netherlands (solo)
19. Rotterdam, Netherlands (solo)
18. London, England (duo)
17. Loire Valley, France (duo)
16. Provence, France (duo)
15. Vaucluse, France (duo)
14. Chamonix Mount Blanc, France (duo)
13. Paris, France (duo)
12. Milan, Italy (solo)
11. Cinque Terre, Italy (solo)
10. Pisa, Italy (solo)
9. Vatican City (solo)
8. Rome, Italy (solo)
7. Verona, Italy (solo)
6. Procida, Italy (solo)
5. Capri, Italy (solo)
4. Almafi Coast, Italy (solo)
3. Burano & Murano, Italy (solo)
2. Dolomites, Italy (solo)
1. Venice, Italy (solo)

Dan ini antara gambar yang sempat saya rakam sewaktu travel di sana.

almafi-coast

amboise

amsterdam

amsterdam2

avignon

bercuti-di-eropah-1

bercuti-di-eropah-2

bercuti-di-eropah-3

bercuti-di-eropah-4

bercuti-di-eropah-5

bercuti-di-eropah-6

bercuti-di-eropah-7

bercuti-di-eropah-8

bercuti-di-eropah-9

bercuti-di-eropah-10

bercuti-di-eropah-11

bercuti-di-eropah-12

bercuti-di-eropah-13

bercuti-di-eropah-14

bercuti-di-eropah-15

bercuti-di-eropah-16

bercuti-di-eropah-18

bercuti-di-eropah-19

bercuti-di-eropah-20

bercuti-di-eropah-21

berlin

berlin2

bruges

brussels

budapest

burano

burano2

capri

chamonix

cinque-terre

dolomites

dolomiti

geneva

giethoorn

hallstatt

interlaken

ko%e2%95%a0eln

kutna-hora

lauterbrunnen

lavender-field

london

lucern

panoramic-train-switzerland

paris

poland

ponte-de-avignon

potsdam

prague

procida

provence

rhinefalls

rome

rotterdam

strasbourg

switzerland

titisee

tours

vatican-city

venice

verdon

versailles

vienna

zermatt

zurich

Baca lagi: 17 Lokasi Menarik Di Eropah Tengah Tapi Kurang Diketahui Oleh Ramai Traveller